В един студен февруарски ден Такуто Окамото доведе първата си

...
В един студен февруарски ден Такуто Окамото доведе първата си
Коментари Харесай

Нуждаете се от повече адреналин – време е за ядрен туризъм

В един леден февруарски ден Такуто Окамото докара първата си туристическа група на място, което малко на брой външни хора са виждали персонално: строителните кранове, надвиснали над японската нуклеарна електроцентрала " Фукушима Даичи ".

Седем години след опустошителното цунами , минало през електроцентралата на " Токио Илектрик ", Окамото и останалите уредници на обиколки притеглят любопитни туристи в региона, а жителите, избягали от нуклеарната злополука, стартират да се завръщат.

Много от завърналите се хранят вяра, че туризмът ще помогне за възобновление на градовете им и ще понижи страховете от радиация.

Но някои са обезпокоени от равносметката от бедствието, чието влияние ще се усеща надалеч в бъдещето. Почистването на региона, в това число отстраняването на разтопеното ураново гориво, може да отнеме четири десетилетия и да коства няколко милиарда $ на година. " Бедствието е реалност и в този момент въпросът е по какъв начин хората ще възстановят живота си ", Каза Окамото, откакто неговата група спря в Томиока на 10 километра южно от нуклеарната централа.
 Фукушима Guliver/Getty Images-->
Той желае да води групи два пъти седмично, а не както в този момент единствено два пъти месечно.

Електронните табели на автомагистралата за Томиока демонстрират радиация към 100 пъти над нормата, до момента в който пасажерите на Окамото надзъртат от прозорците на туристическия рейс към надвесените кранове на " Фукушима Даичи ".

" За мен, почтено казано, това е извънредно прекарване ", сподели Луие Чинг, 33-годишен филипински програмист. Чинг, двама други филипинци и японец, които посетиха Чернобил предходната година, заплатиха по 32 000 йени(208,75 долара) на човек за еднодневно пътешестване от Токио.

Намие

По-рано групата се разноски из Намие, град на четири километра северно от централата, в който жителите започнаха да се връщат предходната година, откакто управляващите подвигнаха рестриктивните мерки. Досега единствено 700 от 21 000 са се върнали - %, подобен с този на другите призрачни градове наоколо до нуклеарния обект.

Бившият гражданин Мицуру Ватанабе, който е на 80 години и брачната половинка му Румеко - на 79 години, не имат намерение да се върнат. Те бяха в града единствено с цел да разчистят техния унищожен ресторант, преди да бъде опустошен и до момента в който работеха, разговаряха с туристите. " Изкарвахме по към 100 милиона йени на година ", сподели Мицуро и предложения туристите да влязат вътре. Календар от 2011 година виси на стената, а неизпълнените поръчки от деня на евакуацията са още върху кухненското шкафче.

" Ние желаеме да идват хора. Те могат да се върнат вкъщи и да опишат на другите за нас ", сподели Мицуро измежду прашните маси.
 Япония Фукушима Guliver/Getty Images
По-късно групата на Окамото посети близкото крайбрежие, където цунамито умъртви стотици хора. Изоставени оризища, няколко напуснати къщи, които устояха на вълната, и разрушеното главно учебно заведение " Укедо " е всичко, което е останало.

Тук, зад новата водозащитна стена в края на неразрешената радиационна зона префектурата на Фукушима има намерение да построи мемориален парк и архивен център от 5200 кв.метра с видео прожекции и галерия за земетресението, цунамито и нуклеарното злополучие.
 Намие Guliver/Getty Images
Привличане на туристи

" Това ще бъде насочна точка за туристите ", сподели за центъра заместник-директорът за туризма на префектурата Кадзухиро Оно. Японската организация за туризма ще финансира плана, добави Оно.

Оно желае туристите да идват във Фукушима, изключително чужденци, които до момента не проявяваха интерес. Посетителите от чужбина прекараха повече от 70 милиона дни в Япония предходната година, три пъти повече от 2011 година Около 94 000 от тази цифра се падат на Фукушима.

" Токио Илектрик " ще обезпечи материал за архива, макар че окончателният бюджет за плана към момента не е признат, сподели той.

" Някои хора предложиха пространства за барбекю или за разходка ", сподели Хидедзо Сато, някогашен търговец на семена в Намие, който оглавява групата на локалните поданици. Лепенката с номер 1 на дозиметъра, закачен на врата му, демонстрира, че е първият завърнал се в града.
" Ако хората идват, с цел да се хвалят, че са били покрай централата, какво да се прави..., най-малко ще идват ", сподели Сато. Архивът ще помогне да се понижат страховете от радиация, добавя той.
 Намие Guliver/Getty Images
Зрелище

Застанала до селската си къща , обновявана от служащи, с цел да може фамилията й да се завърне, 54-годишната Маюми Мацумото сподели, че има запаси към концепцията за парка и архива. " Не сме стигнали до дъното на това, което се случи в централата, и в този момент не му е времето ", сподели тя. Мацумото се е върнала за Деня за засаждане на ориза, в който тя като хазаин посреща към 40 студенти. По-късно те направиха обиколка на Намие с два рейса, стопираха и на скелето покрай мястото за планувания мемориален парк, с цел да гледат крановете на " Фукушима Даичи ".

Мацумото разказа възприятията си към " Токио Илектрик " като " смесени ", тъй като компанията е отговорна за бедствието, само че пък е помогнала на фамилията й да се оправи с следствията. Един от синовете й работи в компанията и е бил обиждан от ядосани локални поданици, прибавя тя.
" Добре е, че хората желаят да дойдат в Намие, само че не и в случай че просто желаят да се приближат до нуклеарната централа. Не желая тя да се трансформира в представление ", сподели Мацумото.



Окамото не е единственият екскурзовод, предлагащ обиколки в региона, макар че другите визити към момента са необичайност. Той сподели, че се надява клиентите му да си потеглят с освен това от няколко фотоси.

" Ако хората могат да видят със личните си очи вредите, породени от цунамито и нуклеарната централа, ще схванат, че би трябвало да предотвратим опцията това да се повтори ", сподели Окамото , който е учил в университет в прилежаща префектура и добави: " Засега не срещаме опозиция от страна на локалните хора ".
 Намие Guliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР