В един съботен следобед през януари 2022 г. Dodge Challenger

...
В един съботен следобед през януари 2022 г. Dodge Challenger
Коментари Харесай

Федералните искат технология за намаляване на скоростта във всяка нова кола. Готови ли са американските шофьори?

В един съботен следобяд през януари 2022 година Dodge Challenger от 2018 година мина през знак стоп в Лас Вегас, форсира скоростта до 103 благи в час и прелетя през кръстовище на алена светлина. Доджът се е блъснал в дясната страна на миниван Тойота Сиена, в който са пътували седем души, причинявайки злополуката на още четири автомобила. Шофьорът и пасажерът на Dodge, както и всички пасажери в минивана, починаха.

Националният съвет за сигурност на превоза, държавна организация на Съединени американски щати, която проверява сходни произшествия, откри, че при този сюжет и доста други сходни Това, технология, която лимитира скоростта на транспортните средства, можеше да смекчи мащаба на тази покруса. Шофьорът, за който беше открито, че има кокаин и PCP в системата си, което попречи на вземането на решения, имаше връх за нарушение на ограничаването на скоростта.

NTSB заключи, че интелигентната технология за подкрепяне на скоростта (ISA) би трябвало да бъде общоприетоо съоръжение във всички нови транспортни средства, с цел да се предотвратят ненужни смъртни случаи. Вече не е задоволително, твърди организацията, да разчитаме на страните за въздържане на превишената скорост и рецидивизма на водачите. Агенцията, която няма пълномощието да основава разпореждания, приканва Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) да позволи потреблението на тази технология отсега нататък.

„ Тази злополука е последната в дълга поредност от нещастия, които сме разследвали, където превишената скорост и увреждането са довели до злополука, само че не е наложително да е по този начин, ” сподели ръководителят на NTSB Дженифър Хоменди в изказване. „ Ние знаем, че ключът към спасяването на животи е остатъкът, който може да отбрани всички нас от човешки неточности, които се случват по нашите пътища. Това, което ни липсва, е груповата воля да действаме според рекомендациите за сигурност на NTSB. “

Как работи

Технологията ISA разчита на GPS местоположението на автомобила и го свързва с база данни с оповестени ограничавания на скоростта и бордови камери, с цел да излезе със законното ограничаване на скоростта. Пасивните системи ISA предизвестяват лидера, когато транспортното средство надвиши ограничаването на скоростта посредством звукови, образни или хаптични сигнали, оставяйки лидера виновен за забавянето на автомобила. Активните системи може да създадат по-трудно увеличението на скоростта на транспортно средство или даже изцяло да го лимитират от придвижване над оповестеното ограничаване на скоростта.

Някои американци може да се нервират от концепцията за дейна ISA система, която лимитира тяхната независимост на придвижване. Ограничаването на каквато и да е независимост удря в основата на американската либертарианска душeвност и може да се схване като невъздържание на държавното управление. Американците постоянно изпитват общо съмнение към намесата и регулирането на държавното управление и могат да настояват, че ограничението на скоростите е единствено началото. Някои може даже да настояват, че технологията ISA може да попречи на бързото бягство по време на изключителна обстановка.

От софтуерна позиция, другите дизайни на знаци и скоростта на деня може да затруднят надеждността на технологията ISA.

Въпреки това, несъмнено е, че превишената скорост е една от водещите аргументи за смъртни случаи, свързани с трафика. Според последните данни на NHTSA съвсем една трета от всички смъртни случаи, свързани с трафика, са директен резултат от превишена скорост.

Европа преди всичко

В Европа технологията ISA към този момент е наложителна за всички нови транспортни средства от 2022 година, според Общия правилник за сигурност на транспортните средства (GSR) на Европейската комисия, който изисква транспортните средства да имат 90% акуратност за системите ISA. GSR също по този начин включва условия за наложителни усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS), в това число спешни автоматизирани спирачни системи и технология за подкрепяне на лентата.

Volvo неотдавна разгласи, че неговият електромобил EX30 с Гугъл Built-in ще има пасивна технология ISA, което го прави подобаващ за GSR узаконяване. Гугъл Built-in, който също е в марки като Chevrolet, Renault, Polestar и Honda, разчита на Карти, а освен на камерите на автомобила, с цел да получи точни ограничавания на скоростта. Екипът на Maps проучва трендовете в трафика, събира локални данни и прави кръстосани препратки към аспект на улицата или данни от сътрудници на трети страни, съгласно обява в блога на Siddarth Shashidharan, продуктов управител на Гугъл Maps.

Привличане на производителите на коли

След следствието на злополуката в Лас Вегас, NTSB също по този начин изиска от 17 автомобилни производители, в това число BMW, Ford, General Motors, Honda и VW, да оборудват нови транспортни средства с функционалности за подкрепяне на скоростта. Агенцията предлага транспортните средства да имат най-малко система за предизвестие за скорост, само че евентуално ще поддържа по-стабилни дейности.

NTSB е поискала от NHTSA да предприеме дейности по приемането на технологията ISA преди. През 2017 година организацията изиска от NHTSA да подтиква приемането на ISA посредством стратегия за оценка на нови коли. Към февруари NHTSA сега преглежда публичните мнения и се чака да разгласява дефинитивно решение по въпроса през 2023 година

NTSB също предложи на NHTSA да изследва и създаде насоки, с цел да помогне на страните да изпълнят пилотна стратегия ISA което би лимитирало скоростта на транспортното средство за повторни извършители. Ню Йорк направи пилотен план с такава технология и обмисля законодателство.

Наличието на пасивна ISA система в транспортните средства наподобява безпроблемно, като се има поради количеството ADAS, което се употребява в новите коли през днешния ден, огромна част от което дава обещание да кара колата ви вместо вас при избрани условия. Законодателите също вкараха, да вземем за пример, законодателство по отношение на системите за наблюдаване на лидера, които могат да открият, когато лидерът е изтощен, не обръща внимание или е под въздействие и да предприеме дейности.

TechCrunch се свърза с NHTSA за повече информация по отношение на положението на подобен мандат.

Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР