В един разтърсващ доклад напускащият поста си ръководител на ООН

...
В един разтърсващ доклад напускащият поста си ръководител на ООН
Коментари Харесай

Нарушенията над уйгурите в Китай "могат да представляват престъпления срещу човечеството: ООН

В един разтърсващ отчет напускащият поста си началник на Организация на обединените нации по правата на индивида удостовери, че Китай е направил " съществени нарушавания на правата на индивида " против мюсюлманската общественост на уйгурите, като добави, че тези дейности са евентуални закононарушения против човечеството, оповестява Политико .

Мишел Бачелет, която разгласява дълго чакания отчет от 48 страници едвам 13 минути преди края на мандата си в сряда вечерта, прикани страните да спрат репатрирането на уйгури в Китай, който съгласно нейната работа е направил огромни случайни арестувания в региона на Синдзян, прибягнал е до тактики като недояждане и насилствени медицински инжекции и е нарушил репродуктивните права на дамите.

" В Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион са осъществени съществени нарушавания на правата на индивида в подтекста на прилаганите от държавното управление тактики за битка с тероризма и екстремизма ", се споделя в отчета на службата на Организация на обединените нации, като се има поради Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион.

" Тези нарушавания на правата на индивида... произтичат от вътрешна " антитерористична правна система ", която е надълбоко проблематична от позиция на интернационалните правила и стандарти в региона на правата на индивида ", се споделя още в отчета.

На моменти отчетът на Организация на обединените нации звучи като разказ на Оруел. " Почти всички интервюирани разказват, че постоянно им се слагат инжекции, хапчета или и двете, както и че постоянно се вземат кръвни проби в пространствата на [центъра за професионално обучение и обучение]. Интервюираните са поредни в описанията си за това по какъв начин прилаганите медикаменти са ги карали да се усещат сънливи... Никой от интервюираните не е бил съответно осведомен за тези медицински процедури. "

В отчета се прибавя: " Няколко дами описват, че са били подложени на инвазивни гинекологични прегледи, в това число една жена, която разказва, че това се е случило в групова конюнктура, която " кара старите дами да се срамят, а младите девойки да плачат "

  " Мащабът на случайното и дискриминационно задържане на членове на уйгурски и други най-вече мюсюлмански групи, според закона и политиката, в подтекста на рестриктивните мерки и лишаването от съществени права, употребени самостоятелно и групово, може да съставлява интернационално закононарушение, по-специално закононарушение против човечеството. "

 Според отчета нарушаванията са от религиозно и етническо естество, като в него се показват " широкообхватни, случайни и дискриминационни ограничавания на правата на индивида и главните свободи в нарушаване на интернационалните правила и стандарти "

" Тези унищожителни констатации изясняват за какво Пекин се е борил със зъби и нокти да предотврати публикуването на този отчет ", споделя Софи Ричардсън, шеф за Китай на неправителствената организация Human Rights Watch.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР