В един и същи ден Община Пловдив първо обяви, а

...
В един и същи ден Община Пловдив първо обяви, а
Коментари Харесай

Седалките на Колежа - най-нерентабилната инвестиция, откакто...

В един и същи ден Община Пловдив първо разгласи, а след това анулира публичната поръчка за седалките на Колежа. Той, стадионът, още е на бетон и арматура, само че администрацията бърза да обезпечи седалките, като че ли това е най-важното, за което би трябвало да похарчат на момента парите на Пловдив. Така беше и през 2013-а, когато остарелият стадион „ Христо Ботев” бе съборен. Бетонът на централната естрада едвам бе излят и 18 000 седалки към този момент дойдоха с фанфари в Пловдив. За тях Общината заплати от джоба на пловдивчани 650 000 лв., а тогавашният градоначалник и зам.-кметът по спорта отидоха персонално да ги разтоварват. Оказа се обаче, че тези седалки, които събират прахуляк в някой склад, в случай че изобщо са налични, през днешния ден са морално остарели. Монтажът им бил водоравен и щял да наруши целостта на хидроизолацията по трибуните. Освен това почитателите упорстват за по-хубави - сгъваеми и удобни. Градската администрация чу молбите им и завчера разгласи поръчка за нови против сумата от 2,4 милиона с Данък добавена стойност. Изненадващо, след броени часове поръчката бе анулирана. За пред публиката - станали неточности в спецификацията и заданието към бъдещия снабдител. От кухнята - поради нови претенции на почитателите по типа на седалките, изразени в заповеднически звук към кмета на Пловдив. Здравко Димитров се съобразил и заповядал поръчката да се спре и да се приготви нова. Този път евентуално за седалки с реотани, с цел да топлят задните елементи на ентусиастите в студените месеци.

Начинът, по който с държавни пари се строи общинският стадион " Христо Ботев”, от дълго време буди подозрения.

Що се отнася до седалките на Колежа, те евентуално са най-нерентабилната инвестиция, правена по света, откогато са измислени парите. Цената на численост, съгласно анулираната към този момент поръчка, е 132,16 лв. с Данък добавена стойност, колкото коства на дребно първокласен офис стол в комерсиалната мрежа. Заедно с парите за остарялата доставка, хвърлени напразно през 2013 година, общата стойност на седалките ще надвиши 3 милиона лв. - пари за строителството на едни огромни детски ясли. Като пресметнем, че от 8736 часа в годината всички мачове на Колежа ще продължат най-вече 60 часа, а от 18 159 места ще са заети приблизително не повече от 5000, ще изчислим, че една седалка ще бъде употребена най-вече в 2,2% от времето, в което стои в слънце и сняг на стадиона. Това прави трагични индикаторите като период на откупуване и доходност на инвестицията, които за всеки различен икономически индивид, с изключение на Общината, са значими, когато реши да харчи милиони. Още повече - непознати.

Да не приказваме какъв брой от прескъпите седалки ще чупят годишно почитателите на гостуващите отбори, които „ Ботев” ще гази наред при завръщането си на Колежа.
Свързани вести Обрат: Прекратиха поръчката за седалките на стадион "Ботев " Общината пусна публичната поръчка за седалките за "Колежа "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР