В един ден депутатите приеха на първо и на второ

...
В един ден депутатите приеха на първо и на второ
Коментари Харесай

Парламентът окончателно прекрати концесията на пристанище „Росенец“

В един ден депутатите одобриха на първо и на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

С това решение на процедура Народното събрание приключи концесията на пристанище " Росенец " от " Лукойл ".

На първо четене законопроектът беше признат с гласовете на 129 депутати - от ГЕРБ-СДС 63 народни представители гласоподаваха " за " , от ПП-ДБ 41 и от Движение за права и свободи 25.

От " Възраждане " 34 народни представители гласоподаваха " срещу ". от БСП депутати 8 " срещу " и 9 " въздържал се ", а от Има Такъв Народ 4 депутати гласоподаваха " въздържал се ". Със 144 гласа " за ", 52 " срещу " Народното събрание дефинитивно лиши концесията на пристанище " Росенец " от " Лукойл "

При прегласуването от ГЕРБ-СДС 62 депутати гласоподаваха " за ", от ПП-ДБ 45 депутати гласоподаваха " за ", от " Възраждане " 35 депутати гласоподаваха " срещу ", от Движение за права и свободи 25 депутати гласоподаваха " за ", от Българска социалистическа партия 10 депутати гласоподаваха " срещу " и 10 " въздържал се ", а от Има Такъв Народ 4 депутати гласоподаваха " въздържал се ".

Вносители на предлагането са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Според тях с прекратяването на концесията ще се спре опцията Русия да употребява българската инфраструктура за финансиране на войната. Освен това те показват, че със законопроектът се осъществяват глобите, наложени с Регламент на Европейски Съюз против войната, а и в обсега на глобите попада и концесията на „ Росенец “.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че има правилник, който е признат на 31 юли 2014г. " Затова решението няма по какъв начин да е припрян. Регламентът е наложителен за всички страни членки за разлика от директивите ", изясни той и добави, че през януари е признат закон страната ни да имплементира този правилник, само че приемайки го в закона е останала малка врата, която служебното държавно управление е употребило, макар че закона ги задължава. " С този закон затваряме тази малка врата и задължаваме държавното управление да приключи тази концесия. ", сподели още Хамид.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС акцентира, че предното държавно управление на " Промяната " не е желало да отнеме концесията, служебното държавно управление също не е желало да отнеме тази концесия и се е стигнало до там Движение за права и свободи да внесат закон, с цел да се приложи регламента. Според Добрев с този законопроект " като член на Европейски Съюз споделяме, че в България би трябвало да извършват регламентите на Европейски Съюз, които са с директно приложение в българското право ", посочи той.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия репликира Хамид и съобщи, че има изключение за България за две години във връзка с регулациите. " Вие ли не знаете, че сме изключени от тази регулация. Вие не чухте ли, че беше изработен компромис на България да продължи да употребява импорт на петролни артикули от Русия. ", попита той и добави, че явно нефтът ще бъде разтоварен на пристанището " Росенец ".

Цончо Ганев от " Възраждане " пък означи, че съгласно него последствията от прекратяването на концесията на пристанището " Росенец " са ясни. " По време на военни дейности единствено на няколкостотин километра от България, това ще докара до ответни реакции и те бяха декларирани от компанията, която ще бъде ощетена - дело като начало за няколко милиарда, по-късно ще спрат доставките на нефт от Русия и оттук насетне никой от вносителите на законопроекта не смее да каже нищо. ", изясни той. Според него вносителите знаят, че решението е пагубно за българската стопанска система, а българските жители ще платят цената на това " те да се надпреварват да потвърждават кой е по-преден евроатлантик ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР