В двора на СУ Йордан Йовков“кметът Стефан Радев засади дръвче,

...
В двора на СУ Йордан Йовков“кметът Стефан Радев засади дръвче,
Коментари Харесай

Откриха астрономическа обсерватория в Сливен

В двора на СУ „ Йордан Йовков “кметът Стефан Радев засади дръвче, което еиздънка на Стария бряст. С това той символичнодаде началотона активността на новатаастрономическа обсерватория „ Д-р Петър Берон “в постройката на образователното заведение.

Радев благодари на всички, чийто възторг стои в основата на възобновяване на активността на обсерваторията.

„ Да си честитим новата облага, която е за нашите възпитаници. Да си пожелаем доста деца отсам да поемат към върховете на физиката и астрономията и на цялостен кръг от модерни науки. Благодаря на всички които работиха за реализирането на тази концепция. Най-важното е да събудим детския интерес и ученолюбивост към тези науки, а Община Сливен ще спомага за техническото и материално застраховане. Искам да имаме най-хубавата обсерватория в страната и разгадавам на всички вас да давате хрумвания и сила това да се случва “, съобщи още кметът по време на откриването. Своите най-хубави пожелания той остави и в летописната книга на обсерваторията.

Благодарност за напъните на Община Сливен и локалния парламент, за възобновление на активността на лабораторията, изрече шефът на обсерваторията Николай Неделчев.

Сред гостите на откриването бяха ръководителят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, ръководителят на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и вероизповедания към локалния парламент –Лидия Димитрова, Иванка Гецова – шеф на обсерваторията в разнообразни интервали от нейното битие, шефове на просветителни институции и педагози от сливенските учебни заведения, представители на РУО-Сливен, ученици-олимпийци от Националната олимпиада по астрономия през 2022 година и сливенски възпитаници, класирали се за присъединяване в влиятелен интернационален лагер.

Музикални поздрави към всички присъстващи насочиха отличилите се в редица певчески състезания Добромира Стоянова и Иван Едрев.

Идеята за възобновление на астрономията в града бе призната задушевно от сливенския кмет след диалог с представители на астрономически клуб „ Проксима “ още предходната година. Тогава те показаха активността на клуба, обвързвана с развиването на любителската астрономия, спомагаща за придобиване и поддържане на научни познания и умения в региона на астрономията и космонавтиката. От кмета тогава бе потърсено подпомагане за решение на казуса с неналичието на помещение за обсерваторията. Той пое ангажимент в търсенето на опция за реализиране на концепцията и внесе предложение до Общинския съвет, което получи единомислеща поддръжка. Със средства на Общината бяха преустроени и ремонтирани пространства в СУ „ Йордан Йовков “, където към този момент се обитава обсерваторията. Там има построена нова ел. апаратура за осветяване, инсталирани са осветителни тела. Ремонтирана е РVС дограмата. Залата е заградена с РVС панели на три кабинета. Извършен е ремонт на санитарния възел за личен състав. Външното стълбище е ремонтирано, облицовано с гранитогрес и е инсталиран алуминиев парапет.

Астрономическа обсерватория „ Д-р Петър Берон “ е обособена в независим общински Център за поддръжка за личностно развиване съгласно условията на Закона за предучилищното и учебното обучение.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР