В две важни области в Италия предстоят в неделя и

...
В две важни области в Италия предстоят в неделя и
Коментари Харесай

Регионални избори в Италия ще са своеобразен тест за Мелони и коалицията ѝ

В две значими области в Италия предстоят в неделя и понеделник избори, очертаващи се като тест за крайнодясното държавно управление на Джорджа Мелони, пристигнало на власт преди повече от три месеца.

Двата най-населени района - икономическият " бял дроб " на Италия Ломбардия и столичният регион Лацио - ще избират ръководители и членове на съответните регионални администрации.

" Тези избори са тест за държавното управление (...) Десните сили наподобява са взели преднина и Джорджа Мелони ще показа това като продължение на стремежа от септември ", когато обединението ѝ безапелационно завоюва вота за парламент, предвижда за Агенция Франс Прес Жан-Пиер Дарни, учител от университета в Ница (Франция), който има лекции и в Рим.

Важен ще бъде и самостоятелният резултат на партиите от обединението на Мелони, който би могъл да се отрази на съотношението на силите сред " Италиански братя ", партията на Мелони, антимигрантската " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия ", групировката на Силвио Берлускони.

" Лигата " и " Форца Италия " губят скорост, до момента в който " Италиански братя ", в противен случай, не престават да напредват, демонстрират данни от анкета, оповестени на 2 февруари от института " ЮТренд ".
Допитването демонстрира, че при положение на нови избори на национално ниво партията на Мелони би получила 29.4 на 100 от гласовете против 26-те %, получени на парламентарните избори през септември. " Лига " би събрала 8.7 на 100, а партията на Берлускони - 7 %, сочи анкетата. Откакто пое властта, Джорджа Мелони, спечелила изборите за парламент с популистка изразителност, прави от ден на ден успокоителни изказвания, ориентирани към сътрудниците ѝ от Европейския съюз, като заобикаля основни опасности, които биха навредили на репутацията ѝ и се въздържа да скъса с политиката на своя предходник Марио Драги, мощно одобряван в Брюксел.

Тя поддържа да вземем за пример курс на безапелационна поддръжка за Киев и откри разговор с Париж и Берлин, което не бе елементарно да стори с оглед първичните им запаси по отношение на един постфашистки началник.

Разцепление в опозицията

На вътрешнополитическата сцена в нейна изгода играе и неспособността на опозиционните партии да се обединят против нея. Лявата Демократическа партия, заета с избора на нов партиен лидер, отстъпва позиции, до момента в който " Движение 5 звезди " още веднъж набира сили, а центърът остава постоянен.
Парламентарните избори през септември раздрусаха политическия пейзаж, когато " Италиански братя ", получила 4 на 100 от гласовете на предходните избори през 2018 година, събра този път 26 % против едвам 9 на 100 за " Лига " и 8 на 100 за " Форца Италия ", преобръщайки напълно съотношението на силите. Докато партията на 86-годишния Берлускони наподобява примирена с това, че губи скорост, " Лига " изпитва носталгия по предишното, в което тя беше най-силната дясна партия на изборите за парламент през 2018 година Сега " Лига " ще се опита да употребява, най-много в Ломбардия, наскоро признатия законопроект, разширил пълномощията на обособените области, с цел да даде нов тласъци и затвърди водачеството на Матео Салвини, оспорвано даже в партийните редици.

Областите на Италия към този момент имат забележителна автономност по отношение на централното държавно управление в редица сфери, по-специално опазването на здравето, превоза и образованието, само че " Лига " непроменяемо се бори за повече автономност за да се избегне преразпределение на богатствата от Севера към Юга.

Настоящият регионален шеф на Ломбардия Атилио Фонтана, член на " Лига ", е апетитен за любимец на фона на разцепената съпротива, която наподобява няма по какъв начин да осуети преизбирането му.

Според анкета от януари в Ломбардия за " Италиански братя " считат да гласоподават към 25 % от гласоподавателите, много повече, в сравнение с за " Лига " - към 13 на 100.

 " Най-опасната жена в Европа " работи внимателно през първите 100 дни на власт

" Според мен изборният резултат в Ломбардия надали ще отслаби Салвини ", чиято партия към този момент доста изостана от " Италиански братя " на изборите за парламент, споделя за Агенция Франс Прес Франко Павончело, учител по политически науки от университета " Джон Кабът " в Рим.

Подобна е и обстановката в Лацио, където претендентът на десницата Франческо Рока разполага с поддръжката на цялата коалиция, а опозиционните сили са разграничени и там.

" Атилио Фонтана е много мощен и може би в най-хубаво състояние, до момента в който в Лацио разцеплението сред Демократическата партия и " Движението 5 звезди " (което едно време се определяше като антисистемно) очевидно отслаби левицата ", прибавя Павончело.

Резултатите от изборите в двете области ще станат ясни в понеделник вечерта. /БТА/Андрей Шарков
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР