В две свои публикации във фейсбук политологът проф. Евгений Дайнов

...
В две свои публикации във фейсбук политологът проф. Евгений Дайнов
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Левът е хартийка за туземци, заменяме го с истинска валута

В две свои изявления във фейсбук политологът проф. Евгений Дайнов разяснява две настоящи тематики. Едната е замяната на българския лев с евро. Другата е следващото лобистко зкаонодателстване в Народното събрание, което заплашва влизането ни в еврозоната.

Ето какво написа Дайнов:

В последните седмици на семестъра се хванах, че непрестанно изяснявам на разнообразни групи студенти следното:

Знаете ли какво е интернационалното означение на българския лев - това, което виждате в банки и чейндж-бюра? BGN, нали? Защо N? Защо не L - за " Лев "?

Имаше L, Лев, до въвеждането на валутния ръб през 1997 година.  След това стана N - Номинал.

От 1997 година българският Лев не съществува. Той е вързан за Еврото и няма друго съществуване отвън него. Затова е Номинал - хартийка, която не е валута, а съществува да радва локалните. За каква загуба на суверенитет иде тирада тогава? Просто заменяме хартийка за туземци с същинска валута. 

Не знам, дали това е 100 % вярно от позиция на висшите финанси, само че от позиция на пояснение за не-финансисти мисля, че прави работа.



По простъпка включих българска ТВ. Застраховките Гражданска отговорност щели да станат двойни. Защо? Защото Трактора бил сърдит, че Европейски Съюз желае той да съблюдава разпоредбите.

Стига бе, стига отстоявали ползите на всевъзможни. Всеки ден да се пънете, отново няма да можете да ги отбраните всичките - те извират от всяка цепка и откак Бойко ви не ръководи, са доста, доста изгладнели. Утре очаквам да вдигнете писък в отбрана на Вълка, след това на Таки (пардон, към този момент вдигахте), а още по-после - на всички останали герои с прякори като Мършата, Манивелата, Мускула, Джибрето; името им е легион. Няма да ви стигнат дните в годината.

Не ви ли писна? И не ви ли е, най-накрая, позор?


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР