В Дупница се проведе протест с искане за спасяване на

...
В Дупница се проведе протест с искане за спасяване на
Коментари Харесай

Протест в Дупница с искане за спасяването на общинското ВиК дружество

В Дупница се организира митинг с искане за избавяне на общинското ВиК сдружение, в който се включиха представители на локалния Общински съвет от всички политически сили, управлението на Община Дупница, чиновници на ВиК сдружението и жители.

Протестът, наименуван сигнален, има за цел да се обърне внимание на настояването на локалната власт за обособяване от ВиК асоциацията, както и с искане ВиК да оперира на територията на общината.

Вече години Дупница остава отвън обсега на финансирането на водните цикли , на водния бранш изобщо в общината и това не е единствено Дупница, по този начин са шест области в страната, уточни ръководителят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

" От Министерството на районното развиване и благоустройството отхвърлят да дадат мандат и да бъдем освободени от водната асоциация и нашето първо искане е Дупница да получи позволение от Министерство на регионалното развитие и да напусне водната асоциация в Кюстендил, с цел да можем сами да организираме локални политики ", уточни още ръководителят на Общински съвет. 
 Българска телеграфна агенция
Като второ искане протестиращите показаха разглеждането от страна на КЕВР на бизнес проекта на ВиК , " тъй като противното обрича сдружението на банкрут ".
 Българска телеграфна агенция
Според Костадинов се ползват двойни стандарти в КЕВР, защото бизнес проектът на сдружението " Кюстендилска вода " е прегледан, заради което протестиращите желаеха оставката на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. 

" Ние сме призовани да отидем в " Кюстендилска вода " на цена 3,65 лева , единствено че нашите планове демонстрират, че при цена 2,24 лева . каквато сме разписали в бизнес проекта, това стига да обезпечим водоснабдяването на Дупница ", сподели още ръководителят на Общински съвет.
 Българска телеграфна агенция
Кметът на Дупница Методи Чимев сподели пред публицисти, че настояването на протестиращите е водният оператор в общината да продължи да извършва функционалностите си , като се одобри подаденият бизнес проект.

Той уточни, че в актуалната обстановка общината е " един дебитор непрестанно към този оператор ". По думите му през миналата година общината е изтеглила заем в размер на 1 милион лв., а в този момент са изтеглени още 500 000 лв. за покриване на просрочени отговорности на ВиК сдружението, което включва и погашение на заплати. 
 Българска телеграфна агенция
" Към момента има закъснение на заплатите от два месеца, работим и със остарели материали ", сподели Валентин Георгиев, който е чиновник в сдружението. Той показа, че не е напуснал, тъй като е в предпенсионна възраст, само че младежи рядко се задържат на работа. 

Периодът на закъснение на заплатите е от предходната година, а в последните два месеца не сме получавали заплати, сподели домакинът към ВиК-Дупница Соня Иванова. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР