В Дулово може да започне изграждането на завод за преработка

...
В Дулово може да започне изграждането на завод за преработка
Коментари Харесай

В Дулово може да започне изграждането на завод за преработка на каолин и кварцов пясък

В Дулово може да стартира построяването на цех за преправка на каолин и кварцов пясък. Това става допустимо, откакто на последната постоянната сесия на локалния Общински съвет бяха продадени желаните от компанията вложител терени. Те са нужни за построяването на транспортна инфраструктура, свързваща завода с находището, разработвано от компанията в селата Колобър и Секулово.

Сделката се забави повече от година, защото съветниците желаеха повече гаранции за сериозността на желанията на вложителя. 

" Беше направена пазарна оценка от двама самостоятелни оценители. Сделката ще бъде подписана на база на по-високата оценка и терените бяха продадени за 660 хиляди лв.. Тази инвестиция ще се отрази позитивно освен на общината, само че и на цялата област ", сподели за Българска телеграфна агенция кметът на община Дулово доктор Юксел Ахмед.

Компанията вложител възнамерява да вложи над 80 милиона евро за създаването на две залежи на кварц-каолинова суровина в Дуловско, построяването на железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, в това число на газопровод до Дулово с дължина над 30 километра, както и за изграждане на самия преработвателен цех.

Очаква се с реализирането на инвестицията да се основат стотици работни места в завода и съпътстващите действия. Това би трябвало да докара до възкръсване на целия район посредством привличане на спомагателни вложения в сферите на керамичната и стъкларската индустрия.

След започване на добива на каолин под формата на концесионни такси в бюджета на общината се чака де се влеят към милион и половина лв. годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР