В други участъци на столичното метро не може да се

...
В други участъци на столичното метро не може да се
Коментари Харесай

Шефът на метрото уверява: Другаде не може да стане такава авария

В други сектори на столичното метро не може да се повтори подобен случай. Това увери шефът на " Метрополитен " инженер Стоян Братоев на съвещанието на в Столичния общински съвет. Днес той беше изслушан в СОС по отношение на сектора на третия лъч на метрото, затворен поради проблем с подпочвените води.

Причината по негови думи е, че на никое място другаде, където подземната железница е строена по метода, по който е изработен засегнатият сектор, няма такова равнище на подземните води. Въпреки това е предоставено на проектантите да се създадат инспекции и в прилежащия сектор на засегнатия дали има някакви индикации за това.

В ревюто си пред комисията проф. Братоев изясни, че към 18.00 часа на 19 януари е постъпила информация, че има очевидно надигане на релсовия път в сектора на към 250 м преди метростанция " Хаджи Димитър ", а 20 минути по-късно е било разпоредено прекъсване на придвижването на влаковете, тъй като надигането за минути е станало по-голямо от допустимото.

Той уточни, че няма потърпевши пасажери, а придвижването на метрото се прави от " Красно село " до " Театрална ". Трасето е направено по този начин, че в такива обстановки да могат да се изключват избрани сектори , разясни шефът на " Метрополитен ".

Той уточни, че структурата на тунела е носеща външна, тя не е наранена. По нея се инсталира хидроизолация, а отвътре се построява вътрешна обшивка. В дънната плоча тя минава в пълнежен бетон с 1,5 м дълбочина. По думи на Братоев се е надигнала дънната част поради огромен натиск на поземните води върху хидроизолацията извън.
 Седмица след повредата в метрото - чакат всевъзможни изненади
Седмица след повредата в метрото - чакат всевъзможни изненади

Не се знае кой е отговорен, нито колкоще продължи ремонтът

Причините съгласно него са няколко. Основната е, че след неколкодневните превалявания равнището на река Перловска е било доста високо и водният дирек е стигнал до терена - 19 м, което е основало налягане. При начало на ремонта е било открито и че единият от сондажите за секунди се е напълнил с 6 м воден дирек, цялостен с пясък и вода. Това е провокирало повдигането, което не е било разчетено в плана за такова огромно натоварване.

Братоев изясни, че би трябвало да се демонтира релсовият път и следва да се в профил пълнежният бетон, който държи хидроизолацията.

По негови думи към този момент е изработен план за възобновяване, като проектантите са накарани да вземат поради 1,5 коефициент на сигурност, с цел да се подсигурява, че е осиурена носещата дарба.

Братоев акцентира, че съгласно първите индикации няма проблем с качеството на материалите - якостта на бетона подхожда на нормите, предстоят проби и на армировката.
 Общински съветници желаят незабавно информация за повредата в метрото
Общински съветници желаят незабавно информация за повредата в метрото

Настояват за чуване на управлението на " Метрополитен "

Той уточни и че съгласно специалистите геоложкият отчет също е изработен правилно.

Шефът на метрото бе безапелационен, че експертите на " Метрополитен " са работили съответно, реагирали са в точния момент и с помощта на това не се е стигнало до по-тежки последствия.

Той още веднъж акцентира, че към този момент може да се даде единствено ориентировъчен период за премахване на повредата и увери, че ремонтът е напълно за сметка на изпълнителя. За неустойки, свързани с пропуснати изгоди, обаче щяло да може да се приказва, когато стане ясно по кое време ще бъде пуснато придвижването.
 Шефът на метрото не се ангажира със период за ремонта
Шефът на метрото не се ангажира със период за ремонта

Все още не са ясни аргументите - най-вероятно Перловската река е наводнила трасето

Припомняме, на 19 януари придвижването сред метростанция " Театрална " и метростанция " Хаджи Димитър ".

Ден по-късно шефът на " Метрополитен " че преди да има изясненост за аргументите, не може да се даде прецизен период за възобновяване на придвижването в сектора.

По-рано през днешния ден стана ясно, че от 19 метра са довели до повредата в метростанция " Хаджи Димитър ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР