В допълнение към западните модели украинските бронирани сили ще продължат

...
В допълнение към западните модели украинските бронирани сили ще продължат
Коментари Харесай

Полша праща своите танкове PT-91 в Украйна

В допълнение към западните модели украинските бронирани сили ще продължат да бъдат снабдявани с модифицирани версии на познатото руско съоръжение. Днес бе обявено, че Полша ще съобщи на Киев няколко десетки танка PT-91 Twardy (Твърд) .

Това заяви РБК-Украйна.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи, че възнамерява да съобщи освен една рота немски танкове Leopard 2. Той също по този начин напомни, че страната му е била първият съдружник, който е подкрепил Украйна, като е дал към 250 танка руско произвеждане .

" Сега сме подготвени да изпратим 60 наши осъвременени танка, в това число 30 танка RT-91 ", съобщи полският министър председател.

Това няма да е първата доставка на танкове RT-91 Twardy за украинските въоръжени сили . Няколко единици дойдоха още през лятото на 2022 година, само че точният им брой по този начин и не беше оголен. Министърът на защитата Алексей Резников изясни това с нуждата от опазване на секретността. Той също по този начин означи, че врагът ще може да реши успеваемостта им, откакто към този момент се е сблъскал с тях на бойното поле.

В средата на юли в интернет беше публикувано видео, на което се вижда по какъв начин трен с танкове RT-91 се движи към Украйна. А импровизирано се приказва, че Полша най-вероятно няма да съобщи всички бойни машини от този модел, които има на въоръжение, най-малко не незабавно.
 Байдън удостовери 31 танка Abrams за Украйна Обновена
Байдън удостовери 31 танка Abrams за Украйна

Съединени американски щати и Европа са изцяло обединени, макар упованията на Москва за противоположното

До 2022 година полската войска разполага с към 230 танка RT-91 Twardy. Като се има поради договорът за 250 американски Abrams и 100 южнокорейски K2 Black Panthers, Варшава евентуално е решила да се откаже от старите танкове.

PT-91 Twardy ( " Твърд " ) е главният военен танк на Полша , усъвършенствана версия на руския Т-72М, пристигнал след разпадането на Варшавския контракт. Първите прототипи са направени през 1993 година, а всеобщото му произвеждане продължава от 1995 до 2002 година

За полските въоръжени сили са създадени общо 232 такива танка. Планираше се всички Т-72 на въоръжение да бъдат преоборудвани по този стандарт - към 320 броя. Но евентуално лъвският къс от този брой към този момент е предаден на украинската войска.

Дали ще е потребно за него? Да, както и цялото бивше руско въоръжение, защото не е належащо да се отделят средства за ремонтни звена и центрове за образование. Освен това огромният брой аварийни елементи на пазара дава опция за бързо възобновяване на оборудването .

Танковете RT-91 употребяват дейна ризница, създадена от полската компания ERAWA. Тя се състои от близо 400 защитни блока с покритие 1K2KS, което понижава видимостта на бойната машина в инфрачервения и радарния диапазон.

Динамичната отбрана покрива предната част на корпуса и кулата, като самите единици са ситуирани на близко разстояние една от друга. Според производителя полската ризница усилва устойчивостта на танка с 30-70% според от типа на снаряда. Взривният материал навътре в ERAWA не се взривява от 7,62-14,5-милиметрови снаряди и фрагменти от артилерийски снаряди с диаметър до 82 мм. Освен това бронята не реагира на пламнал напалм или бензин.

Основното оръдие, трансмисията и ходовата част остават от Т-72. Но има и обилни разлики. По-специално, конфигуриран е нов мотор - 12-цилиндров турбодизел S12U, който разрешава на цистерната да развива скорост до 70 км/ч. Пробегът с един контейнер е 650 км.
 Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна
Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Подробен механически разбор

Полският танк е оборудван с 12-стволна 81-милиметрова гранатохвъргачка " Облако " (димна гранатохвъргачка) и едностволна 80-милиметрова противодимна гранатохвъргачка " Телур " (сълзотворни и осколочни противопехотни гранати). На кулата е инсталирано зенитно оръдие ZU-72. Шофьорът има устройство за нощно виждане Радомка , а долната част под седалката му е подсилена с спомагателна ризница.

Основни характерности:

Екипаж - 3 души

Тегло - 46 тона

Пътен луфт - 470 мм

Мощност на мотора - 850 конски сили

Въоръжение - 125-мм гладкоцевно оръдие 2A46; 7,62-мм картечница PKT; 12,7-мм противовъздушна картечница NSVT

Боеприпаси - 42 боеприпаса диаметър 125 мм; 2 000 боеприпаса диаметър 7,62 мм; 300 боеприпаса диаметър 12,7 мм

Класическото 125-милиметрово оръдие може да изстрелва единствено снаряди, а танкът разполага с автоматизирано зареждане, което му разрешава да стреля със скорост 8 изстрела в минута .
 Зеленски: 12 страни са подготвени да доставят танкове на Украйна
Зеленски: 12 страни са подготвени да доставят танкове на Украйна

Само оръжията разоръжават терористите, напомни президентът на Украйна

Обърнете внимание, че базовите танкове Twardy са оборудвани със системата за ръководство на огъня DRAWA, която включва израелски нощен мерник, словашки стабилизатор, лазерен далекомер и балистичен калкулатор. Експортните версии, доставени в Малайзия, са оборудвани с френската система Savan-15T.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР