В Дома за медико-социални грижи в град Дебелец заработи първият

...
В Дома за медико-социални грижи в град Дебелец заработи първият
Коментари Харесай

Новородени с увреждания се лекуват в Център за ранна диагностика в Дебелец

В Дома за медико-социални грижи в град Дебелец проработи първият във Великотърновска област Център за ранна диагностика и лекуване на новородени с увреждания. Майките и бебетата могат да останат гратис от 3 до 6 месеца. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Центърът „ Майка и бебе “ в Дебелец разполага с пет места. Той е държавна обществена услуга и проработи от скоро, споделя шефът на Дома за медико-социални грижи доктор Анелия Георгиева.

Изписвайки дете, което се е родило с увреждания, с някакви генетични болести, стартира едно дълго блуждаене от кабинет на кабинет, от болница в болница. При идване на детето се прави една сложна оценка, а по-късно се създава един проект за сложна медико-социална рехабилитация. Децата, които се раждат с увреждания, да ги поемем още през цялото време. Целта в последна сметка е да помогнем освен на детето, само че и на родителите да преодолеят целият този проблем. Колкото по-рано се обзет децата, толкоз резултатите при тях настъпват по-бързо.

Кардиналната цел е децата и родителите да получат съответна и навременна поддръжка и здравна помощ и фамилията да не изостави болното си дете, а да се грижи за него. В центъра за ранна диагностика и лекуване на новородени с увреждания се одобряват деца със болести на централната и периферната нервна система, бебета с родово травматични увреждания, деца с невро-мускулни болести, с вродени аномалии и с генетични болести. За банкет са нужни направление от Социално подкрепяне или решение на Обща лекарска консултативна комисия към болнично заведение, документи от извършени медицински съвещания и проучвания.

Светла Неделчева и 10-месечният й наследник Димитър са от Бяла, Русенско. Лутали се по лечебни заведения, плащали за прегледи и проучвания.

Откриха ни заболяване, където в Бяла нямаше експерти, които да се занимават с това заболяване и ни насочиха насам, където намерихме помощта, която ни беше нужна. Каква грижа получавате? Всичко що е нужно за детето, всичко получавам  - рехабилитация, логопед, музикален възпитател, психолог. Всички експерти са тука. Няма разхвърляност да вървиш на едно място, на друго място. Определено виждаме усъвършенствания, за в този момент единствено двигателни, което можем да чакаме.

Грижите за детето, 24-часовото здравно обслужване са изцяло безвъзмездни. Семейството само поема разноските за храна на родителя, който е компаньон на детето. Престоят е до 6 месеца.

В Дома за медико-социални грижи в град Дебелец се поставят грижи за 7 деца с аутизъм, 14 деца с разнообразни болести употребяват дневната грижа, а 38 момиченца и момченца идват за почасови услуги.

Напредъкът при децата е незабравим, споделя Иван Иванов от Велико Търново, който води на занимания дребния си наследник с епилепсия.

Напредъкът е огромен, само че имаше доста огромно закъснение от медикаменти. И в този момент наваксваме по малко. Много съм удовлетворен, дори ще стартира след това и градина тук. Какъв прогрес постигнахте за 8 месеца? Нищо не можеше да прави. Не можеше и седнал да стои. Сега стои седнал. Напредък има в вървене, в стоене прав. Думички стартира да споделя.

С децата се занимава мултидисциплинарен екип от експерти - лекари, рехабилитатори, логопеди, психолози, музикален терапевт.

Терапията на рехабилитаторите има благотворно въздействие за възстановяване на положението и на децата с генетични болести.

Казвам се Елена Живкова и съм рехабилитатор. В момента съм с едно дете със Синдром на Даун и работим за равновесието, за усилване на мускулатурата, занимателни игрички. Ние работим дружно с логопеди, музикални педагози, психолози и децата са добре. Какъв прогрес постигнахте с това дете за една година? То при нас пристигна таман беше направило първите си крачки. Постигнахме с него да може да върви свободно по стъпалата, да се изкачва, да слиза.

В сензорната стая децата с аутизъм обичат да употребяват вътреутробната люлка, споделя доктор Анелия Георгиева.

Те се усещат доста добре в нея. Когато са неспокойни, сядат в нея, сами се загръщат, все едно се намират в утробата на майката. Започва едно въртене и по този метод те се успокояват.

Активно с децата работи и психологът Елица Иванова. В басейна за психомоторно развиване с разнообразни занимания се засилват функционалностите на централната нервна система. Какъв прогрес реализират децата?

В говорното развиване, в общуването, в прочувственото си развиване, както в двигателното и в социално-личностно развиване. Психолог посещават 15 деца от 0 до 6-годишна възраст, в това число.

Подкрепа получават освен децата, само че и техните родители. В края на март ще се организира следващата родителска среща за шерване. На нея психологът доцент Милена Бръчкова организира лечения с родителите по определени от тях тематики, споделя Ваня Паунова, която е обществен служащ в дома в Дебелец и майка на дете със специфични потребности.

Знам какъв брой мъчно, какъв брой стресиращо се оказва всичко и по какъв начин в един миг, даже и да правиш всичко най-хубаво за детето си, изпадаш в положение да мислиш дали съм направила задоволително, дали не мога да направя още нещо. Благодарение на доцент Бръчкова аз и всички други майки разбрахме, че спокойната и щастлива майка е най-хубавата терапия за детето.

чуйте репортажа на Здравка Маслянкова в звуковия файл

 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР