В Дома на българската армия в Бургас са изложени ретро

...
В Дома на българската армия в Бургас са изложени ретро
Коментари Харесай

Изложба на ретро радиа, свързочна техника и радиостанции на ЦРУ

В Дома на българската войска в Бургас са изложени ретро радиоапарати, както и свързочна техника, създавани в България преди 1955 година, част от тях употребявани в българската войска.

Радиолюбители от цялата страна демонстрираха остарели радиа, създадени в целия свят, съобщи кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Александър Шахарски споделя, че е купи руското радио „ Урал “ от вехтошар, на което има и грамофонна плоча. „ Тази плоча е някъде от 1935-1936 година. И все пак това е музика, която към този момент е забравена ”.

На ревюто беше показана и свързочна техника, както и радиостанции, употребявани за шпионаж, от американците в Корея и Виетнам.

„ Радиостанция, която е американско произвеждане за Централно разузнавателно управление на САЩ. Произведена е някъде 1948-1952-ра година. Това е първият модел и даже самите американци нямат доста информация за нея. Използвана е на Балканския полуостров, Албания и Казахстан ”, споделя Петко Мъжлеков.

Важна част от изложбата ще бъдат радиоапаратите „ ТУЛАН “. Те са първите, създавани в България. За Бургас е горделивост, че тази иновация произлиза отсам. Собственик и производител на марката „ ТУЛАН “ е локалната фамилия Пренерови. Нейни представители ще участват на откриването на изложбата. Името „ ТУЛАН “ е абревиатура, означаваща „ Трудолюбието и упоритостта стартират интензивност и прогрес “.

„ Едно радио е съобщавало и за война, и за мир, и за обич, и за празници. Тогава нямаше интернет! То е правено с обич, излъчва някаква обич, изключително за ТУЛАН ”, споделя радиолюбителят от Велико Търново Богомил Йочев.

В ревюто участваха радиолюбители от цялата страна. За присъединяване са поканени и най-младите ученици на механически гимназии.

Изложението се провежда от Народно читалище „ Ереван 2022 “ и Инициативен комитет за запазване на военноисторическата памет – Бургас, благодарение на Община Бургас. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР