В долното течение на река Дунав, на границата между България

...
В долното течение на река Дунав, на границата между България
Коментари Харесай

На Никулден WWF разказва за изчезващите господари на Дунав - есетрите

В долното течение на река Дунав, на границата сред България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри. Оцелели през последните 200 милиона години, през днешния ден тези удивителни създания са застрашени от изгубване. Въпреки възбраните за улов в страните от района, бракониерството процъфтява. Според от 2021 година, месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на иззетите нелегално употребявани риболовни такъми се усилва.

Защо изчезват есетрите?

В момента в действие е цялостна възбрана за улов и продажба на диви есетри от Дунав и Черно море. Въпреки това възрастни екземпляри към момента стават плячка на бракониери, поради високата цена на техния хайвер на черния пазар. Между есента на 2016 година и лятото на 2020 година екип на WWF събра 145 проби от комерсиалните мрежи в България, Румъния, Сърбия и Украйна. След като бяха подложени на изотопен и ДНК разбор в немска лаборатория, стана ясно, че една трета от тях са били препоръчани на пазара нелегално. В България от 32 проби, 6 са продавани незаконно, а 4 са с потвърдено див генезис. Опасенията са, че действителните равнища на противозаконна търговия и улов на есетри евентуално са в пъти повече от записаните.

" Причините за изгубването на есетрите са сложни, само че сигурно бракониерството и незаконната търговия с хайвер са измежду най-сериозните закани пред типа. За да уловят есетрите, бракониерите употребяват дълги въжета с куки и тежести, които слагат на дъното на Дунав - назовават се кърмаци и са неразрешени за прилагане. Данните обаче демонстрират, че единствено за 2020 година от реката са извадени 260 такива въжета - най-вече за целия интервал от 2016 година насам. Общата дължина на всички хванати кърмаци за интервала от българската част на Дунав е над 23 километра ", разяснява Екатерина Войнова, старши специалист " Опазване на типове " във WWF .

Какво прави WWF за опазването на есетрите?

Есетрите са непогрешим индикатор за екологичното положение на водните екосистеми и имат незаменомио място в тях, защото живеят дълго, доближават късно полова зрялост и употребяват разнообразни хабитати. В същото време Международният съюз за отбрана на природата ги класифицира като най-застрашената група от типове в света.

Затова WWF работи интензивно за опазването на техните естествени местообитания. През последните седем години екипът на природозащитната организация е пуснал във водите на Дунав край Ветрен, Лом и Белене над 77 хиляди маркирани чиги, съветски есетри и моруни.

Специалистите на WWF организираха единствената по рода си избавителна интервенция, след бракониерски лов през 2019 година, като оказаха първа помощ на бременна моруна и я върнаха назад в реката, дружно с инспектори от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Освен това ихтиолози от WWF работят интензивно на терен с локалните риболовен общности за опазването на есетровите популации в Дунав и Черно море. Експерти подкрепят институциите в битката против бракониерството, контрабандата и противозаконната търговия, провеждайки изследвания и профилирани образования на личния състав, а с цел да улеснят активността на контролиращите органи сътвориха и редица наръчници и определители.

Отвори очи, животните изчезват

Тази Коледа WWF започва акцията, с която желае да насочи публичното внимание точно към закононарушенията против дивата природа у нас, които като че ли остават незабелязани в всекидневието. Всеки може да се включи в битката с противозаконната търговия с диви животни, бракониерството, незаконния улов, потреблението на неразрешени ловни и риболовни такъми, като поддържа акцията на.

Нека дружно изградим бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата!

Столична община е формален сътрудник на акцията.

Кампанията се осъществя и с безвъзмездната медийна поддръжка на Народоосвободителна въстаническа армия Телевизия, БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, организация и радио " Фокус ", Dir.bg, ClubZ.bg, GoBio.bg, OFFNews.bg, Programata.bg, See.bg, Sinoptik.bg, Vesti.bg, сп. " Българка " и телевизия " Туризъм "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР