В документа е заложено увеличение на цените на над 130

...
В документа е заложено увеличение на цените на над 130
Коментари Харесай

Повече пари за болници и пациенти, БЛС подписва НРД

В документа е заложено нарастване на цените на над 130 клинични пътеки, като за това са отделени 150 милиона лв. от бюджета на НЗОК. Завишения има в съвсем всички пътеки по специалности.

Подписването със Здравната каса би трябвало да стане до 28 февруари, а Договорът да влезе в действие от 1 април.

"За първа година от десетилетие има нарастване на клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери, и цени на прегледи в извънболнична ", безапелационни са от БЛС.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и други Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински действия предпочитана тежест е дадена на майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията.

Значително повишени параметри са реализирани и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със повишени цени и размери на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При експертите първичния обзор е повишен с 1 лева Тази година е обърнато и съществено внимание на социалнозначимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 год. Те годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог, с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване, с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата.

В клиничните лаборатории също са планувани по-големи размери, нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари.

Броят на направленията, които персоналните лекари дават за обзор при експерт, ще се усили, сподели зам.- ръководителят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова

"Благодарене на градивни договаряния, групова и поредна работа със съсловието, БЛС съумя да контракти параметри в здравния бранш, които не са променяни от доста години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели оптимално улеснение и угаждане работата на заетите в бранша сътрудници. Не на последно място, тазгодишните реализирани резултати в разпределението на средства, ще покачат качеството на здравната услуга и съответно ще отговорят на потребностите на пациентите ", разяснява доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС.

Във връзка със създалото се напрежение в бранша и вмешателството на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния развой за НРД 2018 година, БЛС одобри публична декларация на 67-ия Събор на съсловието, готова от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на РБългария, не може да бъде рискувано с фискални цели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР