В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата

...
В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата
Коментари Харесай

ЕП призова за ”историческо” помирение между България и Северна Македония

В отчета за Северна Македония се означават рисковете от възходящата икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия и се предизвестява, че зависимостта от капиталови заеми, финансирани от Китай, усилва уязвимостта на района. Подчертава се също, че неналичието на начало на договарянията, макар изпълнените от двете страни условия, е подкопало публичното доверие към Европейски Съюз и съставлява сериозна заплаха за политиката на разширение като цяло, добавя БНР.

В отчета се приканва за историческо помиряване сред България и Северна Македония въз основа на общата история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Същият зов насочи на дебатите нощес и докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк.

" От създалата се обстановка губят всички, губи България, губи Република Северна Македония, губи Европейският съюз. Най-вече обаче губят добросъседските връзки и другарството. Затова предизвиквам двете страни да намерят взаимноприемливо решение. "

Изказалите се евродепутати Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Ангел Джамбазки обаче обявиха, че първо Северна Македония би трябвало да даде гаранции за правата на българите в страната, както и да промени позицията си за общото ни минало.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР