В доклада се казва, че Антарктика е била свидетел на най-интензивната гореща вълна в света през 2022 г.

...
Най-студеният регион в света е регистрирал най-интензивната гореща вълна досега
Коментари Харесай

Най-студеният регион в света е регистрирал най-интензивната гореща вълна досега миналата година, според проучване, публикувано миналия месец.

През март 2022 г. температурите в Източна Антарктика скочиха с около 39 градуса по Целзий (102,2 градуса по Фаренхайт) над средната месечна стойност, се казва в проучването „Най-голямата регистрирана някога гореща вълна – Характеристики и приписване на Антарктическата гореща вълна от март 2022 г.“.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Гигантски айсберг се отцепи близо до изследователската станция в АнтарктидаЛедникът на Страшния съд в Антарктика: „Всички трябва да сме много загрижени“Затопляне унищожава пилетата на императорския пингвин на Антарктикакрай на списъка

На 18 март, най-горещият ден от горещата вълна, температурата се повиши до -10C (-14F) – ярък контраст със средната -54C (-65,2F) за март.

Температурите останаха над предишния рекорд от -31C (-23,8F) за март в продължение на три последователни дни, включително през нощта.

Изследователите установиха, че горещата вълна произтича от необичайни модели на циркулация на въздуха близо до Австралия.

Само за четири дни топла въздушна маса от Южна Австралия успя да се премести в Източна Антарктида, „вероятно за първи път това се случи толкова бързо“, цитиран е Едуард Бланчард-Ригълсуърт, автор на изследването както се казва от The Washington Post.


Според проучването горещата вълна се появи малко след рекордните минимуми на морския лед през февруари 2022 г.

Аномалиите на температурата на морската повърхност в Южния океан обаче имаха минимален ефект върху мащаба на горещата вълна.

„Топлинната вълна стана с два градуса по Целзий [3,6F] по-топла поради изменението на климата, а горещите вълни в края на 21-ви век може да са с още пет до шест градуса по Целзий [9-10,8F] по-топли“, се казва в проучването.

През февруари 2023 г. минимумите на морския лед достигнаха ново рекордно ниско ниво поради покачващите се глобални температури. Тазгодишният минимум беше с 20 процента по-нисък от средния за последните 40 години.

Увеличаването на честотата на подобни събития през следващите 50 или дори 100 години може да предизвика някои ефекти, които може би не сме имали на нашия радар, добави Бланчард-Ригълсуърт.

Миналия месец изследователи съобщиха, че императорските пингвини загиват с обезпокоителна скорост в местата за размножаване на Западна Антарктика към края на 2022 г.

Морският лед, ерозирал поради затоплянето, отстъпи място на малките крака на пингвините, карайки ги да се удавят или да замръзнат до смърт.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР