В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва,

...
В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва,
Коментари Харесай

Парламентът одобри промените в споразумението за финансиране по ПВУ

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че главната причина за съглашението е актуализацията на българското прекачване на средства (алокация) по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в резултат на " по-добро от предстоящото показване на нашата стопанска система ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В отчета е конкретизирано, че е належащо измененото съглашение да влезе в действие преди 31 декември 2023 година

" В противоположен случай Европейската комисия няма да може да поеме ангажимент да даде на България 1 052 735 263 евро по ПВУ , които биха били окончателно изгубени за страната ни ".

" Известно е, че сходни актуализации доведоха до понижение на ПВУ на 22 страни членки, измежду които и България. От своя страна, това постанова актуализация и на сумата във към този момент подписаното и утвърдено през 2022 година Споразумение за финансиране, което е правната база за изплащането на грантово финансиране от Европейската комисия към България ", се показва още в отчета. И се акцентира, че съответната ратификация не визира наличието на ПВУ и неговите промени или планове.

От утвърждението на това съглашение зависи това дали България ще вземе 1 милиард 52 милиона 735 хиляди 263 евро по ПВУ. Срокът е 31 декември т.г., подсети депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Венко Сабрутев.

И прикани предлагането да бъде гласувано и на второ четене.

Аз мисля, че това е отбрана на националния интерес, уточни депутатът.

В хода на дебата от " Възраждане " показаха възражения против практиката ратификации да се одобряват на две четения, с цел да бъдат направени публицистични оферти.

В последна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи текстовете минаха и на второ четене. Против бяха депутатите на Костадинов, както и Има Такъв Народ. По-голямата част от народните представители на Българска социалистическа партия се въздържаха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР