В доклад на Ройтерс се твърди, че Хамас е измамила

...
В доклад на Ройтерс се твърди, че Хамас е измамила
Коментари Харесай

Хамас "заблуди" Израел преди опустошителната атака: Reuters

В отчет на Ройтерс се твърди, че " Хамас " е " измамила " Израел, до момента в който е подготвяла и правила изненадващото си навлизане в израелска територия в събота. Информационната организация е разговаряла с вътрешни лица и от двете страни на това, което израелските чиновници разказват като народен вид на неуспеха на разузнаването от 11 септември.

Нападението е било планувано още от израелско-палестинските военни дейности през май 2021 година, в които Хамас е бил главен участник, твърди източник, непосредствен до радикалното войнствено придвижване, в материала от понеделник. Израел е бил измамен да има вяра, че управлението на Хамас е по-заинтересовано от икономическото възобновяване на Газа, в сравнение с от възобновяване на бойните дейности.

Източникът твърди, че 1000 бойци, подготвени за офанзивата в събота, не са знаели защо се готвят, както и доста водачи на организацията. Дори когато бойците намерено провеждали учения за водене на градска война в реплика на израелско населено място, издигнато в Газа, техните съперници считали, че опасността е относително ниска.

Източник от израелските служби за сигурност съобщи пред Ройтерс, че Израел е преместил войски на Западния бряг за спомагателна отбрана на еврейските селища там.

Израелското държавно управление се опита да насърчи възприеманото от него помирение, като облекчи блокадата на Газа, която е в действие от 2007 година насам. То издаде към 15 000 разрешителни за поданици на крайбрежната линия да работят в Израел и Западния бряг.

Хамас пое контрола над Газа в яростни конфликти със съперничещата си Фатах година откакто я победи на изборите през 2006 година Над 2 милиона души са натъпкани на повърхност от 365 кв. км.

При светлинната атака в събота Хамас изстреля 3 000 ракети, с цел да порази израелската противовъздушна защита и да даде опция за нахлуване на делтапланерист над граничната стена на Газа, съобщи източникът. Настъпателните сили са обезопасили региона и са обезпечили време за пробив на укреплението с експлозиви.

След това елитно поделение на Хамас на мотоциклети пресрещнало сюрпризираните израелски войски. Те заглушиха израелските връзки, което способства за объркването и забави реакцията. Бойците на Хамас нападнаха цивилни жители в Израел и взеха стотици заложници, които възнамеряват да разменят за пандизчии в израелски арест.

В публикация на New York Times от неделя се твърди, че оръжия, създадени от Иран, са изиграли основна роля в интервенцията на Хамас. В нея се показва, че при нападението са употребявани нови ракети " Ражум ", които може да са били по-трудни за прехващане спрямо по-старите снаряди.

Американското разузнаване съобщи, че прави оценка хипотетичното иранско присъединяване. Техеран похвали Хамас за нападението, само че отхвърли изказванията, че директно го е подпомагал.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР