В доклад на Организацията на обединените нации, представен днес се

...
В доклад на Организацията на обединените нации, представен днес се
Коментари Харесай

ООН: Талибаните са убили над 100 бивши служители на афганистанското правителство


В отчет на Организацията на обединените народи, показан през днешния ден се споделя, че талибаните и техните съдружници са умъртвили над 100 някогашни членове на афганистанското държавно управление, чиновници по сигурността и хора, работили с интернационалните сили.

Докладът, чието авансово копие бе предоставено на Агенция Франс Прес, разказва сериозното ограничение на човешките права от страна на новите фундаменталистки управници на Афганистан. В допълнение към политическите убийства, нарушаването на правата на дамите и правото на митинг също е лимитирано.

„Въпреки оповестените общи амнистии за някогашни членове на държавното управление, силите за сигурност и тези, които са работили с интернационалните военни сили, UNAMA продължава да получава достоверни изказвания за убийства, отвличания и други нарушавания, осъществявани по отношение на тези лица“, се споделя в отчета на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Откакто талибаните, задачата на Организация на обединените нации в Афганистан е получила над 100 сигнала за такива убийства, които смята за достоверни, се споделя в отчета. Повече от две трети от тези убийства са „убийства без съд и присъда, осъществени от фактическите управляващи или техни сътрудници“.

Освен това „правозащитниците и медийните служащи не престават да бъдат обект на набези, заплашване, тормоз, случайни арести, малтретиране и убийства“, се споделя в отчета. В отчета се разказват и репресиите от страна на държавното управление против мирните митинги, както и неналичието на достъп на дамите и девойките до работа и обучение.

Афганистан се намира в положение на филантропична злополука, влошена от завладяването на страната от талибаните, което накара западните страни да замразят интернационалната помощ и достъпа до активи на стойност милиарди долари, държани в чужбина.

Страната беше съвсем напълно подвластна от задграничната помощ при предходното държавно управление, подкрепяно от Съединени американски щати, само че работните места изчезнаха и множеството държавни чиновници не са получавали заплати от месеци.

Нито една страна към момента не е признала държавното управление на талибаните, като множеството следят по какъв начин твърдолинейните ислямисти – известни с нарушаванията на човешките права по време на първото си идване на власт – не престават да лимитират свободите на народа си.

При задълбочаващата се беднотия и сушата, която опустошава земеделието в доста региони, Организация на обединените нации предизвести, че половината от 38-милионното население е изправено пред дефицит на храна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР