В доклад на ООН, който е публикуван в края на

...
В доклад на ООН, който е публикуван в края на
Коментари Харесай

ООН: Русия и Украина изплолзват живи щитове във войната

В отчет на Организация на обединените нации, който е оповестен в края на юни от Службата на висшия комисар по правата на индивида, се оповестява за гибел на цивилни жители, за която са виновни двете страни във военния спор - Русия и Украйна.

Докладът обгръща интервала от 24 февруари до 15 май 2022 година и е основан на резултатите от работата на Мисията на Организация на обединените нации по мониторинг по спазването на правата на индивида в Украйна, осведоми съветската редакция на BBC.

В документа се споделя, че от началото на войната руските и украинските войски са употребявали поданици на квартали с цивилно население за военните си цели, без да обезпечат сигурността на гражданите в тях, което изисква Международното филантропично право.

Използването на " живи щитове " е неразрешено според публикация 28 от Женевска спогодба IV и публикация 51 (7) от Допълнителен протокол I.

Службата на висшия комисар по правата на индивида съответно загатва случай с дом за възрастни в село Старая Краснянка в Луганска област. В началото на март 2022 година, когато домът за възрастни и инвалиди се оказал на фронтовата линия, управлението му неведнъж се обърнало към локалната власт с молба за евакуация. Според наличните данни, това било невероятно, тъй като се твърди, че украинските въоръжени сили били минирали покрайнината и били блокирали пътищата, а по-късно и влезнали в дома. След престрелка с въоръжени формирования, свързани с Русия, са оживели едвам 22 от настанените в дома 71 души.

В отчета е разказан и различен образец - съветски военни се скрили в мазе с цивилни в село Ягодное в Черниговска области. В мазето се намирали 360 мирни жители, измежду които 74 деца и 5 инвалиди. След месец без базови условия за живот в препълненото мазе умряли 10 остарели хора.

" Големият брой цивилни жертви и мащабите на разрушенията, нанесени по цивилна инфраструктура, както и преди, пораждат съществени терзания, че атаките на съветските въоръжени сили не са в сходство с Международното филантропично право ", разяснява висшият комисар по правата на човека Мишел Бачелет.

" Макар и в доста по-малък мащаб, също по този начин наподобява вероятно украинските въоръжени сили да не са спазили изцяло интернационалното филантропично право в източните елементи на страната ", прецизира тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР