В доклад на Европейския съюз за правата на човека в

...
В доклад на Европейския съюз за правата на човека в
Коментари Харесай

Доклад на ЕС за Сърбия: Няма напредък по отношение на свободата на изразяване

В отчет на Европейския съюз за правата на индивида в Сърбия за 2022 година се показва, че няма прогрес във връзка с свободата на изложение и към момента има целенасочена тирада на ненавист, закани и даже принуждение против всички, които вземат участие в отбраната на човешките права, оповестява „ Данас “.

Според отчета президентските и изключителните парламентарни избори, извършени през април предходната година, са минали в мирна атмосфера и Народното събрание, конституиран след изборите, е по-„ плуралистичен “.

Както беше посочено, съгласно окончателния отчет на интернационалната задача за наблюдаване на изборите, някои дефекти са довели до " неравностойност на битката " в интерес на ръководещите.

„ Изключително значимо е оставащите и новите рекомендации на Службата за демократични институции и права на индивида (ODIHR) и органите на Съвета на Европа да бъдат изпълнени напълно и транспарантно доста преди новите избори и с присъединяване и консултацията на специалисти от организации на гражданското общество “, се предлага в отчета.

„ Европейски Съюз деликатно следи непрекъснатото осъществяване на проекта за деяние на Сърбия по Глава 23, в това число поставените времеви рамки. Той продължава да следи от близко спазването на човешките права в Сърбия в границите на договарянията за присъединение към Европейски Съюз, изключително в границите на Глава 23. Има постоянен политически разговор на техническо и политическо равнище, в това число в границите на Споразумението за стабилизиране и асоцииране “, се добавя в известието.

Що се отнася до законодателната и институционалната рамка за опазване на главните права, тя е значително открита, като се прибавя, че Сърбия е приела нови тактики за битка с дискриминирането и включването на ромите, както и проекти за деяние за тъждество сред половете.

В отчета се показва, че законодателната и институционалната рамка би трябвало да се ползва поредно и ефикасно, както и че Сърбия би трябвало да укрепи институциите за правата на индивида посредством разпределение на нужните финансови и човешки запаси и определяне на процедури за гарантиране на спазването на решенията на Европейския съд по правата на индивида, както и неговите краткотрайни ограничения.

Посочва се, че през септември 2022 година Сърбия е била хазаин на първия Europride в Западните Балкани, само че че към момента има целенасочена тирада на омразата, закани и даже принуждение против всички, които вземат участие в отбраната на човешките права и ЛГБТИ лицата.

Подчертава се, че няма прогрес във връзка с свободата на изложение.

„ В няколко случая на набези и закани против медийни чиновници полицията и прокуратурата са реагирали бързо, само че случаите на закани и принуждение против публицисти към момента са тревожни. Безпрепятственото отразяване и свободата на изложение занапред би трябвало да бъдат в допълнение укрепвани на процедура, а осъществяването на медийната тактика се забавя от ден на ден “, се показва в отчета.

Що се отнася до финансовия ангажимент на Европейски Съюз в Сърбия през 2022 година, се показва, че Съюзът е траял да извършва стратегии в границите на Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA) в поддръжка на политиките за обществено включване и антидискриминация и за възстановяване на позицията на лица от уязвими групи, в това число роми и вътрешно разселени лица.

„ Основната поддръжка за медиите в Сърбия продължава посредством настоящата безплатна помощ по IPA от 2,4 милиона евро, която се извършва от Европейския фонд за народна власт. Новата медийна поддръжка от IPA стартира през 2022 година със стартирането на нов дълготраен грант в интерес на Съвета по пресата на Сърбия (600 000 евро) и подписването на девет нови грантове - контракти за поддръжка на самостоятелни медии (около 2,8 милиона евро) “, се показва в отчета.

Като част от Програмата за гражданско общество, през 2022 година е в ход осъществяването на 18 безплатни средства на обща стойност 8,5 млн. евро.

По европроекта на Националния ресурсен център са отпуснати спомагателни 4,8 млн. евро, които ще дадат опция за по-нататъшно развиване на гражданското общество.

Докладът прибавя, че през 2022 година са приключени няколко плана, финансирани посредством Европейския инструмент за народна власт и права на индивида, със специфичен акцент върху отбраната на малцинствата, равенството сред половете, правата на децата, мигрантите и бранителите на човешките права. Подписани са и пет нови безплатни средства в размер на 850 000 евро по програмата за правата на индивида и демокрацията и продължава осъществяването на действия по районните планове.

Чрез Хоризонталната помощ на Европейски Съюз и Съвета на Европа е била обезпечена поддръжка за битката с дискриминирането и отбраната на правата на уязвими групи, в това число ЛГБТИ лица и малцинства, както и за свободата на изложение и свободата на медиите.

Посочва се, че Сърбия е траяла разговора и съдействието с национални, европейски и интернационалните организации за правата на индивида.

Отбелязва се, че в многостранните конгреси Сърбия се е включила към Европейски Съюз, когато е гласувала в Общото заседание на Организация на обединените нации за две резолюции, свързани с експанзията на Русия против Украйна и нейното филантропично въздействие.

Допълва се, че на 24 януари 2022 година Сърбия е екстрадирала жител на Бахрейн, което е в несъгласие със отговорностите на Сърбия като член на Европейската спогодба по правата на индивида. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР