В доклад на американското разузнаване се констатира, че от 2014

...
В доклад на американското разузнаване се констатира, че от 2014
Коментари Харесай

Русия е похарчила над 300 млн. долара за влияние в чужбина

В отчет на американското разузнаване се установи, че от 2014 година насам Русия е предоставила общо над 300 милиона $ на задгранични политически партии, публични лица и политици допълнително от 24 страни като част от напъните на Москва да придобива въздействие в чужбина. Това се споделя в публикуван през днешния ден документ на Държавния департамент, който разсекретява част от наличието на отчета, предадоха Ройтерс и АП.

Документът, носещ подписа на държавния секретар Антъни Блинкън, се базира на нова разследваща оценка на световните съветски опити скрито да се финансират политики и партии, симпатизиращи на Москва. В текста не се показват съответни цели на тази акция, само че се споделя, че Съединени американски щати дават на обособени страни класифицирана информация по тази тематика.

Неназован почитан източник от администрацията във Вашингтон отхвърли да заяви каква е хипотетичната сума, изхарчена от Русия за въздействие в Украйна, където президентът Володимир Зеленски и негови доближени от дълго време упрекват Москва в интервенция в украинската политика. Източникът загатна за хипотетично съветско въздействие върху състоялите се неотдавна избори в Албания, Босна и Черна гора.

В документа на Държавния департамент се показва, че в акцията си за скрито придобиване на въздействие Русия употребява като заслон организации, посредством които праща пари за желани дела или политици. Сред тях са мозъчни тръстове в Европа и държавни предприятия в Централна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Държавният департамент е разпратил в понеделник дипломатическа каблограма до посолствата и консулствата на Съединени американски щати, огромна част от които в Европа, Африка и Южна Азия, в която са изложени опасенията за съветска интервенция. В каблограмата написа, че съгласно американското разузнаване Русия възнамерява да трансферира " още минимум стотици милиони $ " на симпатизиращи ѝ партии и политици по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР