В доброволческия център в Банско в последните дни е изключително

...
В доброволческия център в Банско в последните дни е изключително
Коментари Харесай

В Банско търсят домове на бягащите от войната

В доброволческия център в Банско в последните дни е извънредно с напрежение. Ако до момента тук хората идваха по-скоро, с цел да търсят облекла и консумативи, в този момент към този момент питат за домове. Защото след 31-ви доста от тях може да останат без покрив над главите си.

" Няма къде да настаним всичките тези хора. Например тука пристигна човек, който има 3 дечица и бяга от Николаев. Има бизнес, авто сервиз, в този момент бизнес няма, пристигнал е тука с три дечица, едното неработоспособен, пристигна в този момент и пита какво ще върша до 31-ви е хотела, какво ще върша? Къде мога да бъда настанен… а ние нямаме отговори ", сподели доброволката Анна Бангева пред Нова Нюз.

Александър е от Николаев. В Банско е със брачната половинка си и с трите си деца. За тях дом след 31-ви май няма.

" Няма късмет да се върнем в този момент в Николаев, Ще търсим някакъв излаз, някаква работа, дом. Търся някъде да работя, само че не знам езика, мога да работя като монтьор, само че по какъв начин ще устоявам трите ми деца не знам ", показа той.

" От хотела ни споделиха, че до 31-ви можем да сме там. После би трябвало или да си намерим работа или не знам. Ние в Харков не можем да се върнем, там всичко е разрушено ", изясни Анна от Харков.

Юлия от Одеса е хидроинженер. Тя счита, че е мъчно да откри работа по специалността си и по тази причина е подготвена да работи каквото откри.

" Аз знам, че по принцип който търси намира, само че за нас тук изискванията в последна сметка са доста рискови, за нас всичко е непознато, и за жалост няма по какъв начин да усещаме сигурност ", показва тя.

В Банско не разполагат с държавни бази. Затова единственият вид за украинците е да намерят квартири. За наем обаче са нужни средства. Затова в доброволческият център вършат всичко допустимо да намерят работа.

" Засега търсим единствено в Банско, Разлог, Баня, такива близки, докъдето могат да стигнат с превоза, който има. Те са подготвени да работят и в туристическия отрасъл и където и да е. Никой няма искания, че е с обучение или нещо такова, просто им търсим работа, каквато и да е ", посочи Бангеева.

Някои хотели към този момент употребяват украинска работна ръка. Става дума обаче за напълно единични случаи на хора, които са заети против минимални суми единствено за по няколко часа в седмицата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР