В дните след Великден със сигурност вече гледаме намръщено към

...
В дните след Великден със сигурност вече гледаме намръщено към
Коментари Харесай

Какво да правим с останалите яйца и козунаци

В дните след Великден сигурно към този момент гледаме намръщено към яйцата, козунаците и агнешкото месо. Ако от последното е по-малко евентуално да имаме останало, то от тестения сладкиш и боядисаните яйца евентуално няма да се отървем скоро.

 Какво има в яйцето
Какво има в яйцето

След тази публикация ще гледате на него с други очи

А в случай че ни е омръзнало от наложителните на великденската софра артикули , с малко въображение може да ги оползотворим, вместо да ги запратим към коша, тъй като са се развалили. Ето по какъв начин:

Яйцата

Най-добрият вид е да ги създадем на салата , която да съхраняваме в хладилника и да похапваме на вечеря. Вариантите са доста и зависят от желанията ни - с варени картофи, с кисели краставички, с шунка.

Може да си създадем и яйчен пастет . Намачкваме яйцата, прибавяме сирене, масло, червен пипер и сол. След това използваме за намазване на филии или брускети.

 Снимка 349926

Разбира се, може да си спретнем и едно руло Стефани. А за какво не и яйца по шотландски - нарязват се на половинки и се поставят в гнезда от кайма. Добавяме подправки по желание.

По-нестандартна концепция е за сладки от варени жълтъци . Три-четири се смесват с половинка брашно, към 250 година масло или маргарин и няколко лъжици пудра захар. Сместа се омесва на меко тесто и се вършат розички с пулверизатор.

Козунаците

Най-лесният вид е да ги накъсаме на дребно и да си създадем попара с прясно мляко и захар . Другият вид е да нарежем козунака на филийки и да ги панираме с яйце.

 Снимка 349927

Има и няколко вариации на торта с козунак . Най-популярната включва и примес за крем карамел, с която се поливат филиите, след което се запича. Може и да употребяваме крем и плодове, с цел да създадем козуначен вид на обичаната си бисквитена торта . За да омекне, прибавяме прясно мляко или компот.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР