В дните на търсене на лек срещу коронавируса разказваме за

...
В дните на търсене на лек срещу коронавируса разказваме за
Коментари Харесай

100-годишната рецепта срещу вируси, която спасила войници от българската армия

 В дните на търсене на лек против ковид описваме за една стогодишна рецепта от редиците на българската войска. Прилага я сполучливо офицер от запаса – полковник Симеон Драганов. Записките на полковник Симеон Драганов разкриват две от срещите му с грипа и по какъв начин той и неговите братя по оръжие са съумели да спрат болестта.

" Той си го спомня с малко носталгична нотка, изтъквам " чашка греянка – заран, обед и вечер “. Под строго наблюдаване “, сподели пред Нова тв доктор Антония Панева от Държавния списък в Шумен.

Нуждата да се търси незабавна мярка против грипа идва през 1927 година Тогава полковник Драганов е интендант в 7 Пехотна Преславска тайфа. Започва зараза от грип, в която са дадени доста човешки жертви, най-малко по този начин написа той. Тогава полковият доктор – доктор Александър Жеков, отива при командира на дружината и го моли да му даде позволение да приложи един по-нестандартен способ на лекуване, с който той счита, че ще стопира разпространяването на грипа. Методът обаче не включва обичайната медицина, а по-скоро национална. Греяна ракия или коняк, с черен пипер и със захар. Това лекарство се дава на бойците, като Симеон Драганов също е взел участие в това лекуване. Като интендант той е приготвял отварата. В огромния котел за чай разбърквал по няколко кофи ракия, по един-два кг захар и 200-300 грама черен пипер. След това на всеки боец се давала по една ракиена чашка от греяната ракия – заран, обед и вечер “, изяснява доктор Панева.

След приемането на отварата следвали позитивни резултати, като нито един от неговата част не се разболява от грип, до момента в който в другите елементи той продължавал да вилнее.

Днес повече от 75 000 души са прегледали рецептата на полковник Драганов, която е оповестена във фейсбук страницата на Държавния списък в Шумен. Ако някой реши да я тества превантивно, би трябвало да има поради и още една рекомендация – да не се прекалява с огромна доза, тъй като неизбежно ще се получат противоположни резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР