В дните на мидения уикенд тази седмица, в залите на

...
В дните на мидения уикенд тази седмица, в залите на
Коментари Харесай

В Природонаучния музей в Бургас: Посетителите може да разгледат различни миди и охлюви

В дните на мидения уикенд тази седмица, в залите на Природонаучния музей  в Бургас посетителите може да се срещнат с разнообразни представители на мидите и охлювите в Черно море.

Интересна е биологията на двата типа каменопробивачи – огромен и дребен. Тези миди живеят в издълбаните от тях ходове в скалите, оповестяват от Общината в града.

Друг забавен тип е мидата демонски нокът , наименуван по този начин поради външния тип на черупките си. Няма по какъв начин да не бъде видяно и охлювчето китайска шапчица , привличащо вниманието с забавната форма на черупка си, която има значима роля при закрепването му по скалите. Разбира се има и редица други типове модерни мекотели, които може да се видят в музея.

В обособена зала са показани непознати типове миди и охлюви . Тук има представители на едни от най едрите миди – пектените – черупките им имат присъща овална форма, ветриловидни ребра и „ ушички “ от двете страни на върха, а оцветяването им варира от бяло, кремаво и кафяво до жълто, алено и лилаво. Сред изложените типове задгранични охлюви едни от най-впечатляващите са венериният гребен, розовият стромбус и тигровата ципрея , чиято черупка има по-скоро окраската на леопард.

Музеят работи всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР