В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър

...
В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър
Коментари Харесай

Буяр Османи: Не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България

В дневния ред на срещата сред Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в диалозите оттук насетне може да влезе въпроса за промени в метода на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси. Това съобщи външният министър на Северна Македония Буяр Османи в изявление за Българска национална телевизия.

Българският министър председател Кирил Петков ще се срещне с новото държавно управление на Димитър Ковачевски безусловно в първия му работен ден, изясни външният министър на страната Буяр Османи. „ И двете страни губят, губи и районът и Евросъюза. Печелят единствено тези, които не желаят постоянни Балкани “, съобщи външният министър на РСМ във връзка актуалната обстановка. Той изрази вяра още от на следващия ден ще бъде отворена нова глава в връзките сред двете страни.
Буяр Османи: На 25 януари държавните управления на България и районен съд Македония ще заседават дружно
България и районен съд Македония възнамеряват за 25 януари взаимно съвещание на двете държавни управления. Това съобщи през днешния ден в обществените мрежи външният ми...
Прочети повече
„ Доверието е най-важната платформа, на която можем да стъпим. В момента то е на най-ниско равнище. Трябва да го осъществим с съответни планове – от инфраструктурата и образованието, самодейността за авиолиния София – Скопие “, съобщи той, като посочи, че двете страни ще беседват за стопанска система, инфраструктура, транспортна и енергийна съгласуваност.

Ще се водят диалози и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за възможни промени в Историческата комисия. " Склонен съм да предложа да влезем в диалог за възможна смяна в метода на работа, а за какво не и структурата и състава на Смесената историческа комисия “, сподели Османи. Според него това няма да е обвързано с съответни периоди за резултати.

Буяр Османи счита, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в района. Той припомня, че точно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 година Първият посланик на Скопие посочи, че връзките сред двете страни не трябва да влязат в положение на замразен спор.

Коментирайки настояването за включването на хората с българско съзнание като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи счита, че страната му е известна с огромните групови права на другите народности, които дава. „ РСМ в света е позната като страната с най-голяма приемливост и разнообразие. Както знаете аз съм представител на албанската общественост. Ние се гордеем с това, това е наш имидж и  смятам, че това би трябвало да се взима поради “, безапелационен бе той.
Османи: Преговори и бързо повдигане на българската обсада
Македонският министър на външните работи Буяр Османи чака бързо повдигане на блокадата от страна на България за започване на договаряния...
Прочети повече
„ Ние не сме към този момент в съюз с Югославия, а желаеме да влезем в съюз с България. Заедно сме в НАТО, желаеме да бъдем дружно и в Европейския съюз. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, би трябвало да се поправят ", безапелационен е външният министър на РСМ. Според него данните демонстрират, че когато политическите връзки сред София и Скопие са били положителни, е свършена най-вече работа.

" Не беше толкоз ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика ", споделя още Буяр Османи. Специалното изявление за Българска национална телевизия Османи даде часове, откакто новото държавно управление на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР