В дневния ред на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

...
В дневния ред на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Съдийската колегия ще избира между двама кандидат шефове за районния съд в София

В дневния ред на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден е записан избор на ръководител на Софийския областен съд (СРС). Сега той се управлява от краткотраен ръководител - досегашния прокурор Стефан Милев, откакто предходната година административният началник Методи Лалов подаде оставка в символ на противоречие с политиката на съвета.

Кандидатите за управителния пост в най-натоварения съд са двама - Петър Савчев и Александър Ангелов. Ангелов е арбитър в СРС от 2011 година, като до 2016 година е бил командирован от съда в Монтана. След като печели конкурс, е назначен за титуляр. Завършил е Академията на Министерство на вътрешните работи, и е работил като контрольор, след което се е дипломирал по право в Югозападния университет " Неофит Рилски ". Магистър е и по финанси във Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий ".

По-рано документи е подал Савчев, който беше повдигнат при първото номиниране от общото заседание, само че не получи поддръжка от сътрудниците си. Зет е на съдията от Конституционния съд Румен Ненков.

През януари съдиите от СРС предложиха на правосъдния съвет две номинации за мястото на подалия оставка Лалов - на съдиите Албена Ботева и Борис Динев, само че правосъдните кадровици пренебрегнаха мнението на съдиите и избраха за краткотрайно изпълняващ функционалностите Стефан Милев.
Сега следва да изберат титуляр.

След избора съдийската гилдия би трябвало да прегледа и оферти за дисциплинарни производства против 14 съдии от Районния съд – 10 от тях са на Инспектората, а 4 на Стефан Милев.

В листата на Милев е някогашният началник на съда Методи Лалов. Искането на Милев е да бъде уволнен Методи Лалов " поради накърняване на престижа на правосъдната власт, защото се е държал жестоко със служителка, виновна за стопанисването на постройката на бул. " Цар Борис Трети ", където се реалокира Гражданското поделение на съда. Сред другите оферти за санкции е и за арбитър Мирослав Петров, който към този момент бе глобил със " забележка ", тъй като е върнал на два пъти дело на прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР