В днешно време интернет е неизменна част от живота ни

...
В днешно време интернет е неизменна част от живота ни
Коментари Харесай

Проучване: Младежите предпочитат социалните мрежи, а не телевизора

В днешно време интернет е неизменима част от живота ни и в доста връзки е надминал обичайните канали, които използвахме - като малкия екран , и от ден на ден избираме стрийминга. Върховният съвет за радио и телевизия на Турция (RTÜK) е склонен с това мнение. Според институцията младежите на възраст сред 15 и 21 години прекарват съвсем три пъти повече време на ден в интернет , в сравнение с в гледане на телевизия.

Проучването на RTÜK откри, че младежите прекарват приблизително по 1 час и 42 минути на ден в гледане на телевизия, до момента в който при ежедневното потребление на интернет този индикатор скача съвсем три пъти - до 4 часа и 37 минути .

Изследването е извършено върху трансформацията на медийните принадлежности с цифровизацията, мястото на обществените медии и цифровите платформи наред с обичайните медии и печатните издания, както и забележителната смяна в трендовете за гледане и слушане. То се концентрира върху потреблението на медийни принадлежности, цифровата просветеност и равнищата на екранна взаимозависимост на младежите, заяви „ Сабах ”.

Проучването прегледа методите, по които младежите гледат телевизия, употребяват интернет, прекарват време в обществените медии и цифровите игри, устройствата , които употребяват, техните онлайн действия, цифровите умения и наличието, което употребяват.

Освен това проучването, ориентирано към премерване на пристрастяването към екрана и равнищата на цифрова просветеност, разкри разликите и приликите сред навиците за потребление на медиите и равнищата на цифрова просветеност измежду младежите въз основа на демографски променливи.
В изследването, извършено посредством интервюиране на 6 626 души във възрастовата група, живеещи в 26 провинции на Турция, е открито, че 35,6% от участниците имат ниско равнище на цифрова просветеност, 35% - приблизително равнище на просветеност, а 29,4% - високо равнище на цифрова просветеност.
Установено е, че 37,1% от участниците в изследването имат високо равнище на пристрастяване към екрана.

Изследването разкри, че децата от фамилии, принадлежащи към по-ниски социално-икономически групи, имат по-високо равнище на цифрова взаимозависимост, като в същото време в тези групи е висока слабата цифрова просветеност. Докато междинното на ден време, прекарано в гледане на телевизия, е 2 часа и 54 минути в света и 4 часа и 33 минути в Турция, това време е намаляло до 1 час и 42 минути за младежите в Турция. В изследването 76% от младежите в тази възрастова група декларират, че гледат телевизия.

През 2018 година междинното време за гледане на телевизия измежду младежите е било 2 часа и 51 минути, като изследването демонстрира, че за 3 години това време е намаляло с повече от час, което се дължи на увеличението на разнообразния и различен избор сред другите медии.

Що се отнася до радиото , процентът спада още повече - единствено 33,8 % от младежите на възраст сред 15 и 21 години споделят, че слушат радио.
От друга страна, междинното време, прекарано в интернет, е 6 часа и 54 минути в целия свят, като в Турция този индикатор нараства до 7 часа и 57 минути, само че измежду младежите в страната спада до 4 часа и 37 минути.

Междувременно потреблението на цифрови стрийминг платформи внезапно се е нараснало - от едвам 5,77% през 2018 година до 40,9% сега.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР