В днешно време има тенденция да се наричат политическите опоненти

...
В днешно време има тенденция да се наричат политическите опоненти
Коментари Харесай

Ричард Ран: Расистките енергийни политики

В днешно време има наклонност да се назовават политическите съперници расисти. Хората на Байдън са изключително склонни да афишират несъгласните с тях за хора с расистки подбуди, до момента в който в реалност хората могат да имат доста почтени несъгласия във връзка с политиката.

Политиците и представителите на новинарските медии прекомерно постоянно не съумяват да обмислят последствията от другите политики - изключително неприятен табиет на сегашната администрация, който я докара до доста ненужни проблеми.

През последните няколко седмици в медиите се обсъждаше доста тематиката за идния „ дефицит на храна “ в света. Накратко, аргументът е, че войната в Украйна води до огромно понижаване на съветския и украинския експорт на зърно, изключително на пшеница. Цените на зърното внезапно се покачиха, което е огромно усложнение за страните и хората с ниски приходи.

В близко бъдеще светът няма да изчерпи питателните си ресурси. Производителите на храни всяка година доставят доста повече храна, в сравнение с се употребява, и по-голямата част от остатъка се разхищава. В момента на планетата живеят 8 милиарда души, а всяка година земеделските производители обезпечават задоволително храна за изхранването на доста повече от 10 милиарда души. Правителствата и частните лица също са натрупали големи ресурси от храна.

Проблемът е в разпределението и разпределянето на създадената храна, както и на типовете създадена храна. Като цяло хората не употребяват задоволително плодове и зеленчуци (които са относително скъпи) и употребяват прекалено много зърнени храни (които са евтини и са част от световния проблем със затлъстяването).

Храната е тип бутилирана сила - в смисъл, че цената на храната е мощно подвластна от цената на силата, изключително на изкопаемите горива. Много торове се създават от природен газ. Необходима е сила, с цел да се построят и да работят селскостопанските и преработвателните машини. Селскостопанските артикули се транспортират с кораби, железници, самолети и камиони - всички те изискват доста количество сила.

Боровинките се смятат за доста здравословна храна и с помощта на чудото на актуалната логистика потребителите във Вирджиния могат да получат пресни боровинки всеки месец от годината. В средата на зимата боровинките идват от Чили, при започване на пролетта - от Флорида и Мексико, а по-късно от южните щати; през лятото те идват от Ню Джърси и Мичиган, а още по-късно - от Канада. Повечето консуматори даже не обръщат внимание на това къде са отгледани, тъй като продуктът е общоприет. Отглеждането и разпространяването на боровинките изисква доста разноски и сила заради ограничавания период на валидност и заради това, че елементарно могат да се скапват. Много пресни плодове се транспортират с полет от Чили до градовете в Съединени американски щати в средата на зимата, което не е на ниска цена начинание.

Резултатът е, че за една употребявана калория боровинките са доста по-скъпи и енергоемки от царевицата. Когато цените на питателните артикули се покачват, хората са склонни да заменят по-евтините (и постоянно нездравословни) храни с по-скъпи. Средностатистическият американец харчи единствено към 10 % от приходите си за храна, до момента в който в по-бедните страни хората постоянно харчат от 70 % до 80 % и даже повече от приходите си за храна.

Администрацията на Байдън съобщи, че желае последователно да приключи производството и потреблението на изкопаеми горива и моли петролната промишленост да създава повече поради политически неуместното повишение на цените. Ако се занимавате с петролен бизнес, ще похарчите ли милиарди за създаване на нови рафинерии и друга инфраструктура, когато политическите ви господари споделят, че желаят да убият вашата промишленост в границите на едно-две десетилетия? Вероятно не, като се имат поради многото години, които са нужни, с цел да се възвърнат тези вложения. Във висшите етажи на администрацията на Байдън съвсем няма хора с опит в бизнеса, тъй че съществени финансови понятия като обезценка, дисконтиран паричен поток и сегашна стойност са без значение за тях.

Фактът, че администрацията затвори тръбопроводите (често най-евтиният и най-екологичен метод за превозване на петрол и газ) и по-късно се държа шокирано, когато предлагането понижа и цените се покачиха, демонстрира равнището на икономическото им незнание. Администрацията също по този начин отдръпна доста федерални земи - в това число офшорни зони - от евентуалното създаване на петрол и газ и инструктира финансовите регулатори да предизвестяват банките да не дават капиталови средства на промишлеността.

Следвайте веригата. По-малко вложения и повече регулаторни разноски усилват цената на петрола и газа. Това нарастване на разноските постанова фермерите и другите участници във веригата за доставки на селскостопански артикули да усилят цените си, с цел да останат в бизнеса. Тези нараствания на цените се трансферират върху потребителите. По-богатите консуматори заплащат нарастването на цените, като в същото време понижават потреблението на други артикули и услуги или икономисват. По-бедните консуматори заместват по-евтините храни (често с по-ниска хранителна стойност), с цел да запазят потреблението си на калории постоянна.

На доста бедните хора в разрастващите се страни постоянно се постанова да понижат приема на калории и разнообразието на храните. (Не забравяйте, че за множеството изкопаеми горива и главните хранителни артикули има една международна цена - тъй че повишението на цените се усеща на всички места по света.)

Бедните в разрастващите се страни най-често са цветнокожи, за които администрацията твърди, че се грижи толкоз доста, само че точно те са най-засегнати от политиките на Байдън. Мислите ли, че климатичният цар Джон Кери, който лети с частния си аероплан от имение в имение, мисли за последствията от политиките си за някоя бедна африканска майка, работеща като шивачка? Човек елементарно може да твърди, че дейностите на администрацията са неефективни, излишно подли и расистки.

---------------

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във „ Вашингтон Таймс “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР