В днешния епизод на ви отвеждаме в британския град Базилдън.

...
В днешния епизод на ви отвеждаме в британския град Базилдън.
Коментари Харесай

Тази вечер в Европейци: Пазарът в Базилдън, събиращ културите на 15 държави

В днешния епизод на ви водим в английския град Базилдън. Един необикновен пазар, където зад всеки щанд се крие историята на фамилен бизнес. Въпреки Брекзит, общите планове от двете страни на Ламанша не престават да стават вероятни, а работническият Базилдън притегля доста туристи.

Кипящото сърце на Лондон - забързан, вселенски, нестихваща врява. Само на 40 км и към час с трен ни посреща Базилдън. Намиращият се в графство Есекс град в миналото приютява изселени след Втората международна война от столицата хора - служащи. На пръв взор не е типичната туристическа дестинация, само че в Базилдън цветът не са постройките и паметниците, а неговите хора.

В сърцето на града се намира пазарът на Базилдън - пазарче с душа. Търговци от 15 страни посрещат своите клиенти с разноцветност и аромати. Карибска торта или обичаен маджарски борш? Торта за рожден ден на обичаното ни куче, нова прическа или просто закърпване на скъсана дреха? Всичко това може да бъде намерено тук. Хората зад щандовете не са просто търговци, а разказвачи на истории.

" През годините градът ни доста се промени, промени се и търговията. Най-големият ни проблем е пандемията, която ни нанесе вреди, от които ще се възвръщаме най-малко 10 години ", споделя Пол Долсън, шеф на пазара в Базилдън.

Тук намират новаторско решение. Общината в Базилдън става първата, която се включва в трансграничния план на Европейския съюз GoTrade. Двайсетина пазарчета от няколко страни стават част от план за 5 милиона евро.

Обменят хрумвания и стока, залагат на неповторими артикули. Превръщат извършването на покупки в прекарване и притеглят туристите. Всъщност и след Брекзит общите планове край Ламанша не престават.

Целия епизод гледайте довечера от 20:30 ч., незабавно след централните вести!

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР