В днешния епизод на „Код здраве“ водещата Радина Василева се

...
В днешния епизод на „Код здраве“ водещата Радина Василева се
Коментари Харесай

Код здраве: Революция в откриването на рак на простатата

В днешния епизод на „ Код здраве “ водещата Радина Василева се среща с доцент Валерия Хаджийска от „ Александровска “ болница, която в детайли споделя за най-новия революционен способ за разкриване на рак на простатата у нас. Любопитен факт е, че посредством него най-ранните предракови промени на клетъчно равнище „ светват “ на екрана на експертите.

В България ракът на простатата е на второ място по периодичност незабавно след този на белия дроб и съставлява 17% от всички злокачествени болести

В първите си етап не предизвиква болежка или нарушавания при уриниране, заради което е подъл и сложен за различаване от пациента, в случай че не посети експерт за профилактично скринингово проучване. Ако обаче бъде открит в ранна фаза, може да бъде оздравял коренно. Именно в тази тенденция се включват и експертите от „ Александровска “ болница.

Новото хибридно проучване е към този момент добре познатият в България ПЕТ скенер – позитронно емисионна томография, комбинирана с компютърна томография, която съчетава опциите освен на елементарната компютърна томография, само че и молекулярните благоприятни условия на позитронно-емисионната томография. Новото в тази ситуация е, че се употребява един нов радиофармацевтик, характерно ориентиран единствено към клетките на простатния карцином и неговите метастази. „ Това е едно в действителност огромно достижение, освен в ядрената медицина, само че и в онкологията “, безапелационна е доцент Хаджийска.



За разлика от множеството останали малигнени формирания като рака на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, които могат добре да бъдат пресъздаваме с универсалния туморотропен радиофармацефтик - маркираната глюкоза, която е публикувана на всички места, то до момента ракът на простата не можеше да се диагностицира с нея, не беше задоволително характерен.

„ Сега в ръцете си имаме едно в действителност мощно оръжие. Инжектирайки го в пациента, той отива тъкмо там, където са раковите формирания, които експресират специфични кафези на повърхността си, ние ги назоваваме рецептори и се свързва единствено с тях. Така онагледяваме единствено простатния израстък и вероятно неговите метастази на доста ранен стадий “, коментира началникът на Клиниката по ядрена медицина в болничното заведение.

Пациентите, които могат да се възползват от новия метод, са на първо място тези, които към този момент са били диагностицирани с рак на простатата, били са лекувани един път коренно и при които в един миг туморният маркер стартира да се повишава, както и за тези, при които напълно неотдавна е намерено болестта и занапред им следва да преминат към идващия лечебен метод. Преди урологът да знае дали може да махне простата е добре да е наясно дали болестта не се е популяризирало и на други места в тялото. Именно това познание може да промени радикално лечебния метод. Новото проучване разрешава в доста по-ранен стадий да се открият тези промени, което може да спести близо година-година и половина за пациентите, по отношение на другите досегашни способи.

„ Много постоянно наши пациенти се лутат до година-година и половина без да се разбере за какво се повишава туморният маркер, без елементарните образни способи да могат да уловят това “, добавя доцент Хаджийска.

Специалистите, които са ангажирани с проучването, са доста. Основна роля имат радиохимиците, които би трябвало да основат контрастното вещество - въпросният галий 68 PSMA. След като премине редица проби се инжектира на пациента. Процесът на инжектиране, проучване и следващ престой в болничното заведение, лишава най-малко 2-3 часа. За разлика от елементарния контрастност, който постоянно е противопоказен за пациенти с бъбречна непълнота или провокира алергични реакции, този нов радиофармацевтик няма разказани странични резултати. „ Той е нов и за Европа и ние сме доста горди, че успяхме да интегрираме тези нови технологии и в България. Отне ни над пет години, до момента в който стигнем дотук и аз съм доста признателна на всички от „ Александровска “ болница, които ми повярваха.

Инвестициите на болничното заведение са огромни за този план “, добавя експертът.

Другото огромно достижение за екипа й, както и за болничното заведение е, че проучването се поема от НЗОК. За съпоставяне в чужбина себестойността му доближава до 3000 евро, без разноските за престой и път.

Какво по-точно съставлява методът, както и какъв брой постоянно и след каква възраст мъжете би трябвало да си вършат скринингови проучвания, вижте във видеото:

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Доц. доктор Валерия Хаджийска е родена през 1982г. в гр.Дупница, където приключва с цялостно отличие гимназия, а след това през 2007 година с отличие и МУ-София. Още по време на следването си демонстрира интерес към ядрената медицина като се образова, взе участие и подкрепя работата в Клиниката по ядрена медицина към УМБАЛ ”Александровска”. Придобива компетентност по ядрена медицина през 2013г. и през същата година пази дисертация на тематика „ Приложение на нуклеарномедицинските способи за диагноза на уролитиазата и нейните усложнения”. От 2014г. е определена за основен помощник към КЦНМЛМО към МФ-София. За относително къс интервал от време (от 2008г. до 2016 г.) съумява да развие извънредно сполучлива научна кариера, като все още е главен създател и съавтор в над 55 научни труда. Научните известия са признати в интернационалните списания с висок импакт-фактор, като European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (4.53) и European Urology Journal (5,63).
Доц. Хаджийска, дм е постоянен член на Българския Лекарски Съюз (БЛС), Българската Асоциация по радиология (БАР), Българското Дружество по Нуклеарна медицина (БДНМ) и Европейската Асоциация по Нуклеарна Медицина (EANM).

Гардероб водеща:


Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в:
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР