В днешния 25 декември се навършват 107 години от едно

...
В днешния 25 декември се навършват 107 години от едно
Коментари Харесай

Историята на "Коледното примирие" или как Цар Футбол каза СТОП на войната

В днешния 25 декември се навършват 107 години от едно знаково футболно събитие, разиграло се на Западния фронт по време на Първата международна война. То остава в историята като " Коледното помирение "!
Всичко стартира в нощта на 24 против 25 декември 1914 година - немските бойци стартират да украсяват мразовитите си окопи и да пеят коледни песни, а англичаните им дават отговор със същото. Следва мълчешком помирение, което продължава 24 часа.
Коледният дух съумява да стопли сърцата на мъжете и те стартират да си разменят дарове в така наречен `ничия зона` сред двете позиции. В спонтанен футболен мач, който се е провел на тотално заледен, неравномерен и изоран от снарядите на артилерията терен, един против различен се изправят 133-и саксонски полк на Германия и Бекширският полк на Британия. Двата тима са били формирани от по 50 души, а дуелът приключва при резултат 3:2 за немците. Впоследствие вестник " Times " разгласява случилото се!
През 2001 година умира и последният жив очевидец на тези събития - Бърти Фелстед. Ето по какъв начин той си е спомнял " Коледното помирение ":
" Това не беше нормален мач. По-скоро голяма навалица хора риташе топка. Имаше по към 50 индивида от всяка страна. Аз също взех присъединяване, защото обичам футбола. Не помня какъв брой дълго продължи срещата, може би към един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно същинско и доста необичайно знамение ".
Интересно е да се означи, че съгласно сведения от това време, това не е бил изолиран случай и на доста места по линията на фронта са се играли сходни мачове. Топката е била необичаен разкош и по тази причина бойците са употребявали намотан на кълбо плат, шапки или тенекиени кутии. Каските пък са служели за греди на вратите.
През 2014 година, тъкмо век след " Коледното помирение ", бе открит специфичен монумент и се изигра възпоменателен мач. Тогава УЕФА бе пуснала и особено видео, в което играчи като Уейн Рууни, Филип Лам, Уго Лорис, Бастиан Швайнщайгер и Гарет Бейл четяха писмата на бойци. В него участваха и Боби Чарлтън, Дидие Дешан и Мишел Платини.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР