В днешната модерна война носимите устройства играят решаваща роля за

...
В днешната модерна война носимите устройства играят решаваща роля за
Коментари Харесай

Бъдещето на носимите устройства за войниците и как те ще подобрят способностите им

В днешната съвременна война носимите устройства играят решаваща роля за възстановяване на качествата на военнослужещите - както на бойното поле, по този начин и отвън него

Емил Василев преди 30 секунди 4 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:30 | 18.05.2023

Бъдещето на образованието – под въпрос: Преподавател скъса цялостен клас поради потреблението на ChatGPT

IT НовиниДаниел Десподов - 17:12 | 16.05.2023

Най-големият в света аероплан за първи път изстрелва първообраз на хиперзвукова ракета

ХардуерДаниел Десподов - 9:20 | 18.05.2023

Samsung съвсем скоро ще предложи на пазара акумулаторни акумулатори с корав електролит

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Историята на носимите устройства в армията датира от епохи. В края на 19-ти век бойците носят разнообразни устройства, които могат да им оказват помощ в борбата, в това число компаси, висотомери и даже термометри, само че през 60-те години на предишния век военните носими технологии стартират да се развиват.

В днешно време и през последните години се следи внезапно повишаване на интереса към носимите устройства за бойци, основно с помощта на развиването на технологиите, като да вземем за пример по-малките акумулатори. Днес има доста типове носими устройства, които се употребяват в армиите по целия свят. В тази публикация ще разгледаме концепцията за носимите устройства за бойци и по какъв начин те усъвършенстват техните качества.

Ще разгледаме и етичните и правните съображения, които произтичат от тези достижения, и ще обсъдим отговорността, която имат военните организации при обезпечаването на уравновесена и виновна интеграция на тези носими устройства.

Актуални военни носими устройства

В днешната съвременна война носимите устройства играят решаваща роля за повишение на качествата на военния личен състав, както на бойното поле, по този начин и отвън него. Бронежилетките, технологията на каските и информационните устройства са предопределени да подобрят ситуационната информираност и цялостното показване.

Бронежилетка

Бронежилетките са доста значим съставен елемент за военните. Те защищават от патрони, шрапнели и други закани на бойното поле. Съвременните бронежилетки се създават от усъвършенствани материали като кевлар и керамични композити, които са леки и могат да предложат отлична отбрана против разнообразни закани. Съществуват голям брой преимущества на бронежилетките, като да вземем за пример:

Повишена дарба за оцеляване Намаляване на нараняванията По-добра акомодация

За разлика от това някои ограничавания са свързани с лимитирана пъргавина и опция за нараснала отмалялост заради спомагателното тегло.

Каска

Друг тип значимо носимо устройство за военните е каската. Технологиите в изработката им се е развила доста, като актуалните военни каски включват разнообразни функционалности за възстановяване на работата на бойците. Техните характерности включват:

Интегрирани информационни системи Възможности за нощно виждане Балистична защита Дисплеи с разширена действителност

Предимствата на усъвършенстваните каски са неоспорими. Основните от тях са отбрана от мощ на удара и пострадвания на главата и усъвършенствана информираност за обстановката и връзка. Увеличеното тегло и сложността на тези каски обаче могат да се преглеждат като ограничавания, защото могат да провокират дискомфорт и отмалялост при продължителна приложимост.

 Военна каска

Комуникационни устройства

Комуникационните устройства са различен главен детайл от въоръжението на бойците. Те им разрешават на да поддържат връзка с членовете на екипа си и с командните центрове. Тези устройства включват:

Радиостанции Слушалки Интегрирани информационни системи в каските

Комуникацията е от решаващо значение по време на задачите, изключително в конфликтни обстановки. Предимствата на актуалните информационни устройства са ясни.

Позволяват продан на информация в действително време Подобряват координацията сред членовете на екипа
Могат да се употребяват в разнообразни среди, в това число в шумни или заглушени от радиосигнали зони

Ограничение на актуалните информационни устройства е вероятното разстройване на сигнала, защото технологията не постоянно е надеждна в избрани региони. Друго ограничаване е нуждата от постоянно зареждане на батерията и евентуалните уязвимости в сигурността, в случай че устройствата бъдат хакнати.

Изследователите работят върху усъвършенствания в поддръжката на леки акумулатори, в това число Conformal Wearable Battery – тънка, гъвкава и лека батерия, която боеца може да носи на бронежилетката си, с цел да зарежда нужната му електроника.

Тъй като технологиите не престават да се развиват, бъдещите носими устройства ще преодолеят съществуващите ограничавания и в допълнение ще подобрят опциите на бойците на бойното поле.

Бъдещи разработки в региона на военните носими устройства

Тъй като технологиите не престават да се развиват, опциите за бъдещи разработки в региона са на пръв взор безкрайни. Новите технологии, като да вземем за пример разширената действителност или биометричните датчици могат евентуално да революционизират метода, по който бойците работят на бойното поле.

Разширена действителност

Технологията за разширена действителност (AR) наслагва цифрова информация върху зрителното поле на потребителя. Тя дава данни в действително време и усъвършенства ситуационната информираност. В подтекста на носимите устройства AR може да бъде интегрирана в каски или визьори и да демонстрира значима информация като навигация, позиции на врага и цели на задачата.

Виждали сме сходни технологии в игри, а съществуването им на бойното поле би могло да усъвършенства военните качества по сходен метод. Текущи проучвателен планове, като да вземем за пример Интегрираната система за образно уголемение (IVAS) на американската войска, има за цел да разработят усъвършенствани системи за разширена действителност, които биха могли да трансформират метода, по който бойците възприемат и взаимодействат със заобикалящата ги среда.

Биометрични датчици

Биометричните датчици са значителен съставен елемент на бъдещите военни носими устройства. Те могат да наблюдават виталните индикатори и физиологичните данни на боеца в действително време. Това е подценявано преимущество на бойното поле и при образование. Тези датчици могат да наблюдават сърдечния темп, равнищата на хидратация, телесната температура и други сериозни параметри.

Те дават опция на командирите да вземат осведомени решения по отношение на положението и равнищата на отмалялост на бойците си. Изследванията в тази област включват създаването на новаторски тъкани, които могат да бъдат интегрирани във военните униформи, осигурявайки непрестанно неинвазивно наблюдаване на здравословното положение на бойците.

Укрепване на военните качества

Напредъкът в региона на носимите военни устройства има капацитета доста да усъвършенства военните качества посредством възстановяване на ситуационната информираност, връзката и подвижността, което в последна сметка води до възстановяване на представянето на бойците и понижаване на риска от пострадване или гибел в борба. Ето някои способи, по които бъдещите носими устройства могат да създадат гражданска война във военните интервенции.

Подобрена ситуационна информираност

Ситуационната информираност е сериозен съставен елемент на военните интервенции. Тя разрешава на бойците да бъдат осведомени по отношение на заобикалящата ги среда, да правят оценка евентуалните закани и да вземат осведомени решения. Бъдещите носими военни устройства, като да вземем за пример системите за разширена действителност (AR), интегрирани в каски или визьори, могат да дават данни в действително време и усъвършенствана образна информация. Тази усъвършенствана ситуационна информираност ще разреши на бойците да вземат по-добри решения и да реагират по-бързо на изменящите се условия на бойното поле.

Усъвършенствана връзка

Ефективната връзка е от първостепенно значение за военните интервенции. Тя разрешава съгласуваност, продан на информация и бързо взимане на решения. Бъдещите устройства в тази категория, като да вземем за пример усъвършенствани информационни устройства и интегрирани системи за каски, могат да улеснят безпроблемната, сигурна връзка в действително време сред бойците.

Етични и правни съображения

Бъдещите носими военни устройства могат да създадат гражданска война във военните интервенции, като подобрят осведомеността за обстановката, връзката и подвижността, подобрят представянето на бойците и понижат риска от пострадване или гибел по време на пердах. Все по-широкото потребление на носими устройства от военните обаче поражда етични и правни съображения, като да вземем за пример опасения за неприкосновеността на персоналния живот, автономността и отчетността.

Със събирането и съхраняването на персонална информация усъвършенстваните носими устройства за бойци могат да доведат до загуба на неприкосновеността на персоналния живот. Технологичната помощ може също по този начин да подкопае автономността и отговорността на боеца. В същото време могат да зародят въпроси за отчетността, когато технологията играе забележителна роля при вземането на решения и осъществяването на дейностите.

Например, в случай че дейностите на боеца са повлияни от системи за разширена действителност, кой в последна сметка носи отговорност за последствията от тези дейности? Армиите би трябвало деликатно да обмислят правните последствия от потреблението на носими устройства и да открият ясни насоки за възлагане на отговорност в случаите, когато технологията играе забележителна роля при вземането на решения и осъществяването на дейности.

Заключение

Бъдещето на носимите военни устройства безспорно е вълнуващо, като нововъзникващите технологии като добавена действителност и биометричните датчици ще подобрят доста качества на военнослужещите. Тъй като изследователските и развойните планове не престават да уголемяват границите на вероятното, тези устройства ще играят все по-важна роля в оформянето на бъдещето на войната.

От решаващо значение обаче е да се обърне внимание на етичните и правните съображения, свързани с тези достижения. Военните организации могат да се оправят с тези проблеми, като разработят ясни насоки, политики и се ангажират с външни заинтригувани страни. В последна сметка това ще даде опция за потребление на усъвършенстваните на тези технологии за повишение на военните качества.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР