„В дискусиите със службите на Европейската комисия действително се изискват

...
„В дискусиите със службите на Европейската комисия действително се изискват
Коментари Харесай

Пеканов: Няма стратегия за изваждане на въглищните централи от употреба

„ В полемиките със службите на Европейската комисия фактически се изискват съществени задължения и явен проект по години за изваждане на въглищните централи от приложимост “, съобщи за БГНЕС вицепремиерът Атанас Пеканов, отговарящ за ръководството на европейските средства.

„ Такава тактика за декарбонизация с ясни елементи сега не съществува – налице е единствено квалифицираният от предходните ръководещи недодялан проект. В него цялостното изваждане на централите от енергийния микс на страната е планувано едвам за 2035 година “, посочи той.

Вицепремиерът Пеканов счита, че в Брюксел има недоумение за сложната обстановка в България.

„ От една страна разбираме, че преустановяването на работата им е съгласно условията на новите европейски регулации и по високите критерии на Зеления преход. От друга страна обаче очевидно има недоумение от страна на европейските институции за сложната обстановка в страната ни на фона на политическата неустойчивост, както и във връзка с това какъв брой комплицирано е да се вземат такива сложни, дълготрайни решения, с висока обществена цена, в най-бедната страна в Европа “, акцентира вицепремиерът, отговарящ за европейските пари.

Според него трябват спомагателни договаряния на политическо равнище, както и диспути със обществените сътрудници, с цел да се намерят решения.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи по-рано пред БГНЕС, че неналичието на дата за затварянето на въглищните централи е една от пречките за внасянето на Плана за възобновяване в Европейската комисия.

„ Датата 31 декември 2035 година е изцяло изпълнима. За същия интервал би трябвало да се разработят проектите за навреме създаване на заместващи мощности, за осъществяване на нужните социално-икономически ограничения в засегнатите райони, за поддръжка и реализация на нови технологии за произвеждане и предпазване на сила “, сподели Велев и добави:

При съществуване на политическа воля и умело ръководство, тази дата може да бъде изтеглена по-напред, оповестява БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР