„В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със

...
„В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със
Коментари Харесай

Кирил Петков: В директни преговори сме за доставка на втечнен газ със САЩ и Египет

„ В директни договаряния сме за доставка на полутечен газ със Съединени американски щати и Египет, с цел да запазим цената или да я понижим ", разгласи министър председателят Кирил Петков по време на чуването в Народното събрание, поискано от ГЕРБ, за цената на природния газ в страната след прекъсването на доставките на съветски газ. Петков означи, че държавното управление има три целта – гарантирането на доставките, освен това с най-малък риск, както и реализиране на най-хубавата цена на пазара.

„ Преди четири месеца заварихме цялостна взаимозависимост от „ Газпром “, незавършена връзка с Гърция - огромни сектори незавършени, отвод на 80% от доставките на азерски газ, които са по-евтини. Когато цените се усилиха четири пъти, а „ Газпром “ споделиха – желаеме „ Булгаргаз “ да си открие сметка в „ Газпромбанк “, да платите в евро, а ние ще ги превалутираме – ние всички не знаем каква е цената във всеки един миг, тъй като това зависи от курса $ – рубла. Второ, нищо не подсигурява дали ще си получим газа. Руската страна едностранно наруши контракта, а ние бяхме подготвени. Ние започнахме да работим за диверсификацията, да следим газовата връзка с Гърция “, посочи министър председателят. Петков подсети, че е минал по цялото трасе на интерконекторната връзка с Гърция и е уведомил гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис за напредъка на строителните работи.

„ Освен това договорихме последна дата - 30 юни, за довеждане докрай на интерконектора. Отказът за азерски газ, който ще получаваме по интерконекторната газова връзка с Гърция, е 30 юни 2022г. Сега договаряме доставки за края на май или юни. Имаме подготвен проект за пазаруване на полутечен газ при положение, че „ Газпром “ спре доставките. Газоподаването не спря. Говорихме с Европейска комисия да купуваме газ дружно в границите на съюза. Още на следващия ден Европейска комисия прави работна група в София и тук ще дойдат енергийните министри от района, от Италия и Азърбайджан. Въпреки извиването на ръце на българската страна не спряхме подаването на газ и в този момент работим по разновидности за решение на проблемите на целия район на цена равна или по-малка от тази на „ Газпром “, похвали се Петков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР