В Димитровград продължава международният форум по проект FARO на тема

...
В Димитровград продължава международният форум по проект FARO на тема
Коментари Харесай

Експерти от 7 държави на форум в Димитровград

В Димитровград продължава интернационалният конгрес по план FARO на тематика „ Противоречивото завещание в европейските градове - основаване на европейски роман за оспорвани идентичности посредством присъединяване на жителите ". Участниците в работната среща приветства кметът Иво Димов, който акцентира основната роля на културния маршрут АТРИУМ, като непрекъсната мрежа, в която общините генерират хрумвания, получавайки поддръжка за възстановяване на локалните действия, свързани с просвета и ръководство на спорното завещание.

„ Това завещание не е елементарно за ръководство, изключително на локално равнище. Материалното, включващо политически чувствителни въпроси, изисква деликатен разбор по какъв начин да се пояснява или отъждествява. Съществува непрекъснат риск да бъде завалено или просто облечено в исторически реваншизъм. Противоречивата културно-историческа памет е мъчителна за актуалното европейско завещание и е всичко, върху, което е построен Европейския съюз “, акцентира димитровградският кмет.

Участниците във форума са от 7 страни - Словения, Италия, Албания, Румъния, Полша, Сърбия и България, показани от 7 общини-партньори. Сред тях са новоизбраният президент на Асоциация АТРИУМ професор Улисе Трамонти и доскоршният професор Патрик Лийч, заместник-кметът на Димитровград и вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ Яшо Минков, ръководителя на Общински съвет Гергана Кръстева и специалисти от партньорските градове Форли (Италия), Карбония (Италия), Лузада (Португалия), Щей (Румъния), Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша).

В програмата е включено посещаване на Централната градска част на Димитровград, която е част от Културен маршрут АТРИУМ към Съвета на Европа, на Историческия музей, където е единствената в страната експозиция на бригадирското придвижване и на Ретро жилището, който пресъздава живота на първите поданици в града от средата на XX век.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР