В Детския неотложен кабинет на медицинския комплекс всеки ден се

...
В Детския неотложен кабинет на медицинския комплекс всеки ден се
Коментари Харесай

Д-р Иванов от МБАЛ Бургасмед предупреждава родителите за предстоящ бум на ротавирусите по морето

В Детския наложителен кабинет на медицинския комплекс всеки ден се обезпечава профилирана помощ както за локални пациенти, по този начин и за малчуганите, почиващи в курортите

С напредването на летния сезон особена новост измежду летуващите, наред с жителите на Бургас и региона, придобива Детският наложителен кабинет, който действа в ДКЦ „ Бургасмед “. Той работи от понеделник до петък от 14:30 до 18:30ч. и в него педиатрите от Детско поделение на медицинския комплекс oсигуряват консултативна помощ при всички неотложни положения, свързани с детските заболявания. В кабинета се реализират прегледи на деца от 0 до 18-годишна възраст.
 
„ Всеки ден сме разполагаем на родителите, които могат да потърсят при нас профилирана помощ при всевъзможни опасения, свързани със здравето на децата им. Засега има мъртвило във връзка с вирусните болести, само че с настъпването на по-големите горещини се чака взрив на чревни неразположения, провокирани от ротавируси. Характерно за тези положения е висока температура, повръщане, разстройство, които постоянно водят до сериозна дехидратация на детския организъм “, разяснява доктор Христо Иванов, шеф на Детско поделение в МБАЛ „ Бургасмед “, който също преглежда и в  неотложния кабинет.
 
Педиатърът с над 20-годишна процедура предизвестява, че сходни положения не би трябвало да се неглижират от родителите, защото постоянно при тях се постанова даже хоспитализация. При съществуване на  първи признаци, лекарят поучава родителите да заведат детето си на педиатър. Тези, които са на отмора с деца на по-отдалечено място и не могат да реагират незабавно при признаци като многократни изхождания, повръщане и нараснала температура би трябвало да употребяват свещички за повръщане, както и температуропонижаващи средства. Тези лекарства би трябвало са неизменима част от туристическата аптечка, изключително когато се летува с деца.
 
В топлото време малчуганите е добре да ядат повече плодове и зеленчуци, могат да се одобряват в допълнение и витаминни препарати. Децата с ротавирусна зараза би трябвало да изпиват дневно сред литър и литър и половина вода.
Според доктор Иванов изключително значимо за предпазването от вируси през горещите летни дни е постоянното миене на ръцете и избягването на храни, които не са термично обработени, както и такива, които са били изложени по-дълго време на слънце. Те са главните, които провокират чревни неразположения, най-вече диария, твърди той.
Педиатърът обръща  внимание облеклото на детето да е съобразено с времето, като е желателно да се употребяват памучни материи. Той акцентира, че не трябва да се позволява изпотяване, тъй като то провокира настинки, което основава предпоставки децата да се разболяват.
 
Началникът на Детско поделение на „ Бургасмед “ напомня  децата да не се излагат на непосредствено слънце, с изключение на до 10 часа сутринта. Те би трябвало да са повече на сянка, а на плажа – безусловно под чадър и да се употребява наложително слънцезащитна емулсия SPF50. Малките могат да се къпят в морето, в случай че температурата на водата е най-малко 24 градуса. След като излезе от водата детето незабавно би трябвало да се намаже още един път със слънцезащита. Нужно е незабавно да се сменят мокрите бански със сухи. Д-р Иванов акцентира също, че под 6-месечна възраст не поучава децата да се водят на плаж, тъй като не са задоволително закалени и бързо могат да се претоплят и обезводнят.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР