В десетки градове в Иран и вчера продължиха протестите, предизвикани

...
В десетки градове в Иран и вчера продължиха протестите, предизвикани
Коментари Харесай

Протестите в Иран не стихват

В десетки градове в Иран и през вчерашния ден продължиха митингите, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя умря, откакто нравствената полиция, която следи спазването на строгите условия към облеклото на дамите, я задържа поради " погрешно носене " на ислямската кърпа хиджаб.

На доста места през вчерашния ден се е стигнало до конфликти сред силите за сигурност и полицията за битка с безредиците, от една страна, и стачкуващите, от друга, заяви Ройтерс,. Агенцията се базира на държавни медии и на обществените мрежи. Въпреки потреблението от силите на реда на сълзотворен газ, палки, а в някои случаи и на бойни муниции, вълненията не стихват. От видеозаписи, качени в обществените мрежи, се вижда, че митингите не престават в Техеран, Табриз, Кум, Карадж., Язд и други градове. Чуват се викания: " Смърт на диктатора! ", които се отнасят за висшия водач аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията е стреляла по протестиращите. Загиналата млада жена е била кюрдка, заяви Българска телеграфна агенция.

Над 300 ирански християни разпространиха декларация в поддръжка на митингите, обхванали цялата страна.

За да не може да се разгласяват видеозаписи в обществените мрежи, управляващите ограничиха достъпа до интернет в няколко провинции. По публични данни по време на митингите са починали 41 души, в това число служители на реда и членове на проправителствените милиции. И Ирански правозащитници считат, че действителната численост е по-голяма. Съобщава се за близо 900 ранени и към хиляда задържани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР