В десетилетията след Втората световна война автомобилните производители бяха безспорните

...
Коментари Харесай

Промяната на личния транспорт

В десетилетията след Втората международна война автомобилните производители бяха безспорните спечелили от транспортната стопанска система. Конкуренцията и икономиите от мащаба направиха колите налични за милиони автомобилисти в индустриализираните страни. През 80-те и 90-те години на ХХ век General Motors (GM) и Toyota бяха с едни от най-големите пазарни капитализации в света. Що се отнася до пътуването в града, нищо не може да победи автомобила.

Днес нещата наподобяват по-различно. От петте най-скъпи компании в бизнеса с превоз на хора, единствено две - японската Toyota и немската Volkswagen, са открити автомобилни производители. Напред пред всички е американската Tesla, която разстрои автомобилната промишленост, като трансформира електрическите автомобили от обратно любознание (помните ли REVAi?) в съществено предизвикателство за мотора с вътрешно горене. Останалите в челната петорка въобще не са производители, а са американският колос за споделени пътувания Uber, който е оценен на 100 милиарда $, и китайският Didi Chuxing, който подаде документи за излизане на борсата в Ню Йорк и се надява на сходна оценка.
Бавна смяна
След като реагираха постепенно на опасността от Tesla, откритите производители таман стартират да се оправят с електрификацията. Сега се появява ново предизвикателство - изменящите се привички и технологии принуждават фирмите да премислят по какъв начин техните артикули се продават, употребяват и имат. Шефът на Volkswagen Херберт Дийс призна, че " собствеността не е нещо, което безусловно желаете. Искате кола, когато се нуждаете от кола ". Конкурентите се пробват да си пробият път - чака се Didi да бъде основният воин на интернационалното ревю за автомобилна промишленост в Шанхай по-късно този месец. Личният автомобил не е старомоден. Но бъдещият бизнес на " подвижността ", както промишлеността ребрандира пътуването от точка А до точка В, ще включва доста повече от това.

Пазарът може да бъде голям. Преди да стартира продаването на акции на борсата през 2019 година, Uber го пресметна на 5.7 трлн. $ въз основата на 20-те трилиона километра, които пасажерите в 175 страни изминават всяка година с транспортни средства, в това число публичен превоз. Изчисленията на консултантските компании са по-ниски и варират доста. Но всички подсказват за сериозен капацитет. IHS Markit пресмята, че това, което се назовава " нов превоз ", ще доближи 400 милиарда $ доходи до 2030 година Според KPMG те ще доближат 1 трлн. $. Accenture пресмята, че приходите от подвижност, в това число продажбите на коли, ще доближат 6.6 трлн. $ до 2050 година Новият превоз ще обезпечава 40% от общите доходи.

Личните коли ще останат съществена част от новата екосистема. Те към момента са най-предпочитаните транспортни средства в света. На всеки 10 изминати благи американците употребяват автомобила си за осем, европейците за седем, а китайците - за шест. Дори и в Европа, която е по-приятелски настроена към публичния превоз за разлика от Съединени американски щати и Китай, единствено една от шест благи е измината с рейс или трен. Uber съставлява едвам 1.5% от общите изминати благи на родния си пазар.
Капитал - брой 17 Бизнесът на " подвижността " е голям и с многочислени форми, а огромните производители се пробват да се приспособят.
Пандемията ненапълно укрепи полюсната позиция на автомобила. Много хора заобикалят споделеното пътешестване, без значение дали с такси или рейс, тъй като се опасяват от вируса. Проучване на навиците на пътешестване в Съединени американски щати, направено от консултантската компания LEK, демонстрира, че напредванията с кола са се намалили с 9% през миналата година спрямо 55-65% при публичния превоз и споделеното пътешестване. Въпреки че днешните младежи не се интересуват толкоз от това да застанат зад кормилото спрямо техните родители, това се трансформира щом те навършат 20. Брокерската компания Bernstein пресмята, че сред 2010 година и 2018 година Съединени американски щати е изгубила 800 хиляди водачи под 19 години, само че е спечелила 1.8 млн. на възраст 20-29 година Стремежът към коли в най-големия пазар, Китай, продължава да бъде мощен. През първите три месеца от годината продажбите им в Китай отскочиха назад до пика им преди пандемията.
Извън градовете
Автомобилът е прелъстителен в покрайнините на градовете и отвън тях. От Bernstein пресмятат, че по-голямата част от шофирането се прави отвън задръстените центрове на града. Почти 90% от автомобилните благи в Съединени американски щати се изминават в предградията, дребните градове и селските региони, където личният автомобил постоянно е единственият избор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР