В Денят започва по БНТ Теменужка Петкова отговори продобаващо на

...
В Денят започва по БНТ Теменужка Петкова отговори продобаващо на
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Това некомпетентно правителство поставя под риск енергийната и националната сигурност на България

В " Денят стартира " по Българска национална телевизия Теменужка Петкова отговори продобаващо на Нестимир Ананиев и изясни по какъв начин се е работело и по какъв начин би трябвало да се работи при договаряния с " Газпром ":

" Г-н Ананиев в устрема да показва, че схваща от всичко, сподели че не схваща от нищо. Неговите оценки за енергийния бранш са неистини и клевети.

Може би господин Ананиев не помни или не знае, че в контракта с " Газпром " вследствие на договарянията с държавното управление на Борисов, бяха отстранени медиаторите по веригата и постигнахме понижение на цената на прилодния газ.

Г-н Ананиев не помни или не желае да си спомни, че ние водихме договаряния с " Газпром ", вследствие на което " Газпром " ни възвърне на 220 млн. лева, които се върнаха в бизнеса. Пари надвзети вследствие на цените, които " Газпром " прилагаше за България.

Договорът е споразумение сред две страни. Този е подписан от дълго време и единствено беше удължен през 2012 година като бяха реализирани тези договорености за премахването на медиатори. Нека чуем Министерски съвет какво ще каже през днешния ден.

Александър Николов твърди, че са изпълнили всички свои задължения по контракта. Има доста въпросителни, на които би трябвало да бъде даден отговор.

Министерски съвет би трябвало да каже от кой момент знае, че съществува такава заплаха от сирането на доставките, какво е направило, да извади цялата преписка с " Газпром ", а не в посленият миг да слагат на риск енергийната и националната сигурност на страната, както прави от нощес това некадърно държавно управление, което не можа да организира едни естествени договаряния.

Клаузите в дооговора са конфиденциални. Оттук нататък " Булгаргаз " като страна по контракта ще реши какво може да предприеме като стъпки. За инерконектора Гърция – България напомням, че този план стана възможе само с помощта на Министерски съвет на Борисов и политическата воля на държавното управление на ГЕРБ.

Този план ние го направихме вероятен. Оставаха единствено десетки км, които да се построят. Тези хора се провалиха. Договорът трябваше да се извърши до 31.12.2021 година в този момент чуваме за някакви периоди. Тези хора оставиха плана без контракт. Такъв нямаме.

България има действителна дивесификация. Получаваме природен газ от Азербайджан. 30% от контракта, който имаме с тя, получаваме сега. Това ни дава благоприятни условия да имаме една от най- ниските цени на природен газ. Резервирахме потенциал по терминала на Александрополис - тамам участваме като акционери и ще получаваме още поливин милиарда газ от Катар и Щатите ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР