В Денят започва по БНТ по темата КЕВР гостува Радомир

...
В Денят започва по БНТ по темата КЕВР гостува Радомир
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Рашков ще бъде следващият правен проблем на правителството

В " Денят стартира " по Българска национална телевизия по тематиката КЕВР гостува Радомир Чолаков:

" КЕВР без ръководител - какво следва? " - попита водещият.
Радомир Чолаков отговори: " Ако сътрудниците от Политическа партия желаят да назначават същия човек - коства ми се, че първо би трябвало да се промени закона, с цел да дава отговор той на изискваяниата - в тази ситуация за трудов стаж. Той сподели, че го е знаел.

На мен ми е обидно от юридическото равнище, от което сме заобиколени. Ако на мен ми се бе случило да направя подобен гаф - щях да си подам оставката. Тук имаме 3 юридически гафа, изкл. тежки, за 24 часа. Или става дума за неначетеност и надменност или за проект. Не можеш да правиш толкоз нелепости, в случай че нямаш проект ".

" Граничим с лудости към този момент. Да разрушим енергетиката? За 24 часа - Джемкорп, медиатора и решението на Конституционен съд - 3 за 24 часа. Как ние бихме излезли от такава обстановка? Нямаше да се наложи. Щяхме да нанзачим способен човек, който да бъде подсилен с безусловно болшинство.

В момента обаче текат договаряния. Обществото желало ново държавно управление със същите хора. Малките партии сега ще одобряват всички условия, тъй като ги е боязън да вървят на избори. Сега ще забележим какво ще стане с Рашков ".
Според мен той ще бъде идващият юридически проблем на държавното управление. Ние ги предупреждавахме и за господин Тодоров " - припочни Чолаков.

Според Чолаков: " тази идеология пристигна от страна на Демократична България, знаете, че се приказва за правосъдна промяна. Стана една мантра. Идеологията е - дайте да променяме органите, структурите, тъй като по този начин правораздаването ще се промени. А това не е правилно. Всъщност се оказва, че те желаят да трансформират, единствено с цел да назначат едни " наши хора ".

Или дайте да закрием някои органи - спецправосъдие и прокуратура - явно за хода на някои каузи да бъде спрян. Не можеш да събориш един орган, с цел да назначиш собствен човек вътре в него. Доколкото разбирам, новото антикорупционно законодателство е остарялото и тук ще изтъквам Митова: " май е протиконстутиционно ". Имаме брутално назначение на хора, газейки закона и здравия разсъдък ".

На въпроса когато нямаме следствие по високите етажи за корупция, когато няма присъди, не е ли значимо кой управлява органите, Радомир Чолаков отговори: " Кой е споделил, че няма? Доколкото знам много средства на хора бяха запорирани.

Знаете ли, аз като жител също желая правораздаването да е по-бързо. Големият проблем е бавността. За да се реализира скорост обаче е хубаво да се огледа в процесуалните закони. Някои засечки да се трансформират. Но тези елементи не са атрактивни за необятната аудитория. Това е скучно. По-атрактивно е да кажеш - ние разрушаваме, стартира гражданска война " - счита той.

" Как ви звучи Бойко Рашков да проверява - Бойко Рашков, който извърши противозаконни арести. Как ви звучи? Това е подигравка ", съобщи той.

Относно избора на членове на Висш съдебен съвет, Радомир Чолаков изясни: " Нужни са 160 гласа там. Без гласовете или на ГЕРБ или на Движение за права и свободи няма по какъв начин да се случи. Интересно ми е Христо Иванов дали няма да се обърне към Движение за права и свободи и по този начин да се изберат членове на Висш съдебен съвет ".

" А не може ли към вас? " - попита водещият.
" Казвам го иронично. Можеше да се обърне към нас и ще чука на отворена врата, само че тогава ще би трябвало да си поговорим за правилата на правосъдната промяна. Но в случай че той желае да се назначат членове, които той уточни, за да се махне основния прокурор - няма по какъв начин да стане " - отговори Чолаков.

" При избора на членове на Висш съдебен съвет, сигурно претендентите би трябвало да са подложени на необятно разискване. Да се вземе поради мнението на правосъдните кръгове и те би трябвало да са хора, които се употребяват с безукорен престиж.
Те имаха времето. Имаха 7 месеца.

Хайде да ги попитаме тези хора най-накрая. Ама те младите. Чакайте - те първо са на по 40 години хора. Първо имаха 7 месеца, а някои година и половина. С какво се занимаваха? Сега ли стана ясно, че би трябвало да се избират членове на Висш съдебен съвет. Две години слушаме " Никога с ГЕРБ ", изчегъртване? Ама за какво - ние сме естествени хора? И в този момент споделят че би трябвало да се изберат членове на Висш съдебен съвет ", припоми той.

Според Чолаков не друго, а ненавист ни е докарала още веднъж до избори и в спешна обстановка. " Разбира се, че има доста дребни неща, които да бъдат направени и не толкоз дребни. Голяма част от проблемите е в нереформираните структури - всички проблеми са в следствие от промените, осъществени през 90-те години.

Това е казусът в ръководството на ГЕРБ. На няколко места има неправилно взети решения, които тласнаха нещата в една или друга система не по оптималния метод - признава Чолаков.

Кардинален проблем, съгласно него е, че в обществото и измежду политиците единственият консенсус е бил за автомагистрали до морето: " Нямаме консенсус публичен за пенсионна система, за здравна система. Важно е в идващия парламент да се стартира диалог и да се види от къде са проблемите в обособените системи и да стартираме лека бавно тези неточности да ги поправяме.

Не. Причаната и казусът не са в корупцията. Корупцията бива генерирана от недобри решения, взети някъде в предишното. Не знам за какво за вас животът стартира преди 10-12 години. Ако имаме време - можем да си поговорим за някоя обособена система. Мога да ви кажа, коя година в кое Народно събрание са заложени неверни решения и ни водят до тук. Процесът на премахване е сложен ".

" За страдание се сътвори очакване за бързи решения - ние сме от Харвард, Америка, а тгова просто няма по какъв начин да стане " - подсети гостът..

Според Радомир Чолаков, Борисов е прав, казвайки ясно: " Ннай-доброто за ГЕРБ е да има държавно управление, само че за страната е доста рисково ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР