В деня за размисъл протест пред ЦИК след решението на

...
В деня за размисъл протест пред ЦИК след решението на
Коментари Харесай

Протест пред ЦИК заради решението да се гласува само на хартия

В деня за размисъл митинг пред ЦИК след решението на изборите да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. То беше взето късно нощес след отчет на ДАНС и два изключителни председателски съвета в Народното събрание. Това провокира реакцията на една от политическите сили, която ще оспорва отпадането на машините в съда.
Прочетете още
В обществените мрежи се появиха апели за митинги в деня за размисъл. И през днешния ден в 12:00 часа хората се събират пред ЦИК. 10 години след първите митинги #ДАНСwithme, хората още веднъж се събират под този надпис.

Снощи часове след началото на съвещанието, в тъмната част на деня и единствено 35 часа преди изборите, Централната изборна комисия реши - завършек на машинното гласоподаване. Решението е подкрепено от 12 членове на ЦИК, единствено двама са били срещу.

„ Проблемът в цялата тази история е, че ЦИК не се оказа съдия на предизборния развой, а институция, която подчинява своите решение на волята на разнообразни политически фактори ”, съобщи Цветозар Томов, член на ЦИК.

„ Не съм съгласна! За ЦИК това беше едно доста мъчно решение, тъй като постоянно съм подкрепяла машинното гласоподаване. Но считам, че най-важно е да има доверие в изборния развой ”, съобщи Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

По-малко от 2 часа по-късно Министерството на електронното ръководство издаде удостоверението за валидност на машините. Според тях в период, само че се оказа към този момент закъсняло. Обявиха го късно вечерта на ексклузивен брифинг.

„ Направени са всички проби на машините, съгласно времето, с което разполагахме, тъй като ние получихме машините на 16 октомври, а имаме 20 дни да ги удостоверим ”, съобщи зам.-министърът Михаил Стойнов.

Според изказванията на ДАНС точно Стойнов със свои дейности е заплашил честността на вота. Както той, по този начин и основният секретар на Министерството на електронно ръководство още през вчерашния ден са били разпитани. Обвинения обаче не са им били повдигнати.

„ Не съм осведомен с отчета на ДАНС, всичко е документирано, създали сме голям брой инспекции, нямам никакви учредения да подривам този развой ”, сподели Стойнов.

„ Защитената среда е под непрекъснато видео наблюдаване, да ни питате дали сме записвали, ние 24 часа сме записвали,има доказателства ”, сподели Ангел Петров, основен секретар, съобщи Нова. 

Последва и отговорът на ЦИК.

„ Един от причините беше, че все още на взимане на решението, не сме получили документа. Информацията, която постъпи от ДАНС за дейностите на този зам.-министър, за мен е много изненадващо, че е дадена опция на тази заместник-министър в късните часове да подпише удостоверението ”ы сподели Росица Матева.

Мотивите обаче за анулацията на машинния избор не били единствено тези, не били и свързани само със снимането на хеш кодовете.

„ Не приказваме за дейностите, свързани с хеш кода, а с други, осъществени на 25 октомври ”, сподели Матева.

Какви са тези дейности към този момент е загадка. От Министерство на вътрешните работи пък не разполагали с отчета на ДАНС към момента. А машините към този момент се извозват назад от регионалните центрове към склада, подсигурява основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

„ Късно нощес получихме писмо, с което ни дават инструкции да ги върнем в центъра, откъдето са взети и с това да приключим въпроса с превозването ”, сподели Коцев.

От през днешния ден всички секции са под защита на полицията.

От ГЕРБ приканих премиера Николай Денков да оповести какво написа в отчета на ДАНС, защото той не бил със гриф секретно.

Имаше реакция от страна и на ПП-ДБ, които още нощес обявиха, че ще апелират решението на Централната изборна комисия пред Върховния административен съд.

„ Подадохме я още в границите на вчерашния ден. Получаваме информация, че машините от цялата страна се подготвят и се връщат назад в София, приканвам да изчакат развиването по проблема. Този отчет на ДАНС не е с гриф секретно ”, съобщи Никола Минчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР