В деня, в който встъпи в длъжност като нов британски

...
В деня, в който встъпи в длъжност като нов британски
Коментари Харесай

Европарламентът предупреди Борис Джонсън за рисковете от Брекзит без сделка

В деня, в който встъпи в служба като нов английски министър председател, Борис Джонсън получи предизвестие от Европейския парламент за доста нездравословните стопански последствия при овакантяване на Обединеното кралство без договорка, съобщи " Франс прес ". Европарламентът удостовери и опцията за смяна в общата политическа декларация за излизане от Европейски Съюз, призната от Лондон и съюза, само че не и самото съглашение.

Джонсън неведнъж посочи желанието си да реализира Брекзит на 31 октомври, краен период, избран след две отлагания, даже и без договорка.

Неотдавнашните изказвания, изключително тези, направени в акцията за водачеството на Консервативната партия, доста ускориха риска от безредно излизане на Обединеното кралство, предизвестиха представителите на политическите групи в европарламента в декларация, публикувана след среща с основния договарящ от Европейски Съюз Мишел Барние.

" Излизане без договорка би било доста нездравословно стопански, макар че вредите, нанесени на двете страни, няма да са едни и същи ", предизвестиха евродепутатите. Брекзит без съглашение " няма да бъде обезщетен от никаква форма на съглашение или от миниспоразумение сред Европейски Съюз и Обединеното кралство ", обявиха те. Европейски Съюз няма да предоговаря съглашението за овакантяване на Англия, подписано сред Европейски Съюз и английското държавно управление, подсетиха парламентаристите.

Джонсън желае промени в съглашението, изключително унищожаване на така наречен ирландски защитен механизъм, който би обвързал Обединеното кралство с някои от комерсиалните правила на Европейски Съюз след Брекзит за отбягване на задълбочени инспекции на границата с Ирландия, съобщи " Ройтерс ". Привържениците на Брекзит се притесняват, че това ще сътвори спънки пред Англия при сключването на самостоятелни търговски покупко-продажби по света.

" Организирано овакантяване е допустимо единствено в случай че са обезпечени правата на жителите, финансовото споразумяване и защитният механизъм, който при всички условия подсигурява, че няма да има по-твърда граница на остров Ирландия ", съобщи групата в европарламента, която се занимава с Брекзит.

Тереза Мей подписа съглашението с Европейски Съюз през ноември, само че английският парламент на три пъти го отхвърли, напомня " Ройтерс ". Общността се приготвя за овакантяване на Англия без договорка или за ново отсрочване на Брекзит.

Междувременно ирландският министър председател Лио Варадкар съобщи, че изказванието на Борис Джонсън, че Обединеното кралство може изцяло да предоговори съглашението си за Брекзит с Европейски Съюз, няма връзка с действителността. " Слушайки го какво сподели през днешния ден, останах с усещането, че той не говореше просто за изтриване на защитната мярка (за северноирландската граница), ами за цяло ново съглашение ", сподели Варадкар след първата тирада на Джонсън като министър председател. " Това няма да стане ", добави ирландският държавен началник. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (616)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР