В деня, в който трябваше да утвърди нова цена на

...
В деня, в който трябваше да утвърди нова цена на
Коментари Харесай

КЕВР изненадващо спря процедурата за нова цена на газа

В деня, в който трябваше да утвърди нова цена на синьото гориво през септември Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ приключи процедурата по окончателното си изговаряне по препоръчаните от  " Булгаргаз " ЕАД промени в цените.

Първоначално, доставчикът  беше внесъл преди към две седмици  предложение за поскъване на газа с малко над 15% от 1 септември, поради интернационалните котировки и цените на петрола на международните тържища. Вчера обаче  изпълнителният шеф на " Булгаргаз " заяви, че компанията внася заявление за нарастване на цената с 20,3 на 100, или тя да е 22,46 лева за мегаватчас. От сдружението са следвали одобрената в последно време процедура в първия ден, от който работи цената за месеца, " Булгаргаз " да внася  заявление с поправени цени с данни от газовите тържища за последните дни. След това КЕВР стартира закрито съвещание, което продължи няколко часа и което се очакваше да завърши с дефинитивно утвъррждаване на цените за септември. Вместо това, от енергийния регулатор излязоха със известие, че приключват разглеждането и произнасянето по импортираното през вчерашния ден от " Булгаргаз " ново заявление за повишаване с 20,3 на 100. Причината е получено писмо от самия снабдител с такова искане. То е поради издадено предписание от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осъществена инспекция на метода, по който " Булгаргаз " ЕАД е образувало цената на природния газ за септември, прецизират от КЕВР.
" Булгаргаз " ЕАД поема уговорката навреме да уведоми КЕВР за резултатите от осъществената инспекция и ще входира заявление за одобряване на цена, по която публичният снабдител да продава природен газ, считано от 1.09.2020 година, се показва в известието.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР