В деня, в който трябваше да бъдат гласувани в пленарна

...
В деня, в който трябваше да бъдат гласувани в пленарна
Коментари Харесай

Кандидатът на ГЕРБ за здравната каса се оттегли, вероятно ще има нова процедура

В деня, в който трябваше да бъдат гласувани в пленарна зала претендентите за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) посочената за любимец Иванка Динева, която беше издигната от ГЕРБ, ненадейно се отдръпна по процедурата по персонални аргументи. Намеци, че след чуването в здравна комисия, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) въпреки всичко са траяли да обмислят дали да я поддържат и да преглътнат проблематичните условия към Динева, имаше още в неделя. Тогава стана ясно, че сред ГЕРБ и ПП-ДБ през уикенда са текли договаряния, а министър председателят Николай Денков и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов оповестиха по Нова телевизия, че няма единодушие по кандидатурата за шеф на НЗОК. Тази заран пък Владислав Панев, заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ разгласи пред bTV, че не е уверен, че Иванка Динева ще е финалният претендент на ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК и чака те да я изтеглят поради избрани запаси. Новата кандидатура В понеделник източници на " Капитал " оповестиха, че ГЕРБ са предложили на сътрудниците си нова кандидатура за НЗОК и това е доктор Благомир Здравков, изпълнителен шеф на Националната педиатрична болница " Проф. Д-р Иван Митев " и претендент за здравен министър в проектоправителството на проф. доктор Николай Габровски от предишния парламент. Според различен източник на " Капитал ", поискал анонимност, ПП-ДБ са приели концепцията за доктор Здравков. Няма време Въпросът беше по какъв метод ще се реши процедурата в толкоз напреднала фаза, защото съгласно Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), който беше изменен през януари след отстраняването на последния шеф проф. Петко Салчев, Народното събрание имаше период от шест месеца да избере шеф. Мандатът на временноуправляващия подуправител доктор Йорданка Пенкова изтича на 12 юли.Начините да се излезе от проблема, откакто двете кандидатки - Иванка Динева и Жени Стайкова показаха стратегиите си и заявиха решителност да се борят за поста и доверието на депутатите, лекарите и пациентите, са няколко.

В деня, в който трябваше да бъдат гласувани в пленарна зала претендентите за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) посочената за любимец Иванка Динева, която беше издигната от ГЕРБ, ненадейно се отдръпна по процедурата по персонални аргументи. Намеци, че след чуването в здравна комисия, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) въпреки всичко са траяли да обмислят дали да я поддържат и да преглътнат проблематичните условия към Динева, имаше още в неделя. Тогава стана ясно, че сред ГЕРБ и ПП-ДБ през уикенда са текли договаряния, а министър председателят Николай Денков и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов оповестиха по Нова телевизия, че няма единодушие по кандидатурата за шеф на НЗОК. Тази заран пък Владислав Панев, заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ разгласи пред bTV, че не е уверен, че Иванка Динева ще е финалният претендент на ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК и чака те да я изтеглят поради избрани запаси. Новата кандидатура В понеделник източници на " Капитал " оповестиха, че ГЕРБ са предложили на сътрудниците си нова кандидатура за НЗОК и това е доктор Благомир Здравков, изпълнителен шеф на Националната педиатрична болница " Проф. Д-р Иван Митев " и претендент за здравен министър в проектоправителството на проф. доктор Николай Габровски от предишния парламент. Според различен източник на " Капитал ", поискал анонимност, ПП-ДБ са приели концепцията за доктор Здравков. Няма време Въпросът беше по какъв метод ще се реши процедурата в толкоз напреднала фаза, защото съгласно Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), който беше изменен през януари след отстраняването на последния шеф проф. Петко Салчев, Народното събрание имаше период от шест месеца да избере шеф. Мандатът на временноуправляващия подуправител доктор Йорданка Пенкова изтича на 12 юли.

Начините да се излезе от проблема, откакто двете кандидатки - Иванка Динева и Жени Стайкова показаха стратегиите си и заявиха решителност да се борят за поста и доверието на депутатите, лекарите и пациентите, са няколко.

Ако Динева не беше си направила отказ, а ГЕРБ в действителност бяха отдръпнали доверието си от нея, евентуално тя щеше да претърпи негативен избор в пленарна зала. Сега претендентът е единствено един - Жени Стайкова и евентуално тя ще получи единствено гласовете на издигналата я партия Българска социалистическа партия.

С това процедурата се проваля. Тъй като по закон подуправителят не може да продължи повече да ръководи касата, евентуално депутатите ще гласоподават удължение на мандата му с корекция в закона, която да бъде призната на две четения.
Реклама
След това умерено ще стартират нова процедура за избор на шеф, защото адвокати настояват, че новият претендент не може да се включи в настоящата процедура, а и няма време да бъде изслушан и гласуван в зала до четвъртък.
Свързани публикации Скандалният проф. Любомир Спасов беше определен с фалшификации за трети път за декан 11 юли 2023, 07:30 ГЕРБ наподобява ще получи ръководството на седем милиарда лв. от НЗОК 9 юли 2023, 17:09 Защо е проблем, че лечебните заведения хвалят претендента на ГЕРБ за здравната каса 5 юли 2023, 13:44 ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " със мощно противоречиви претенденти за шеф на здравната каса 29 юни 2023, 16:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР