В деня, в който ще попадне този завет в ръцете

...
В деня, в който ще попадне този завет в ръцете
Коментари Харесай

Писмо в бутилка от 1975 г. отвориха в Разград

„ В деня, в който ще попадне този завет в ръцете ти, ти си спомни за нас и нашите татковци и майки! Ние желаеме да знаеш, че за твоя живот би трябвало да бъдеш благодарен на тези мечтатели, които живяха, бориха се и умираха в името на живота, в името на комунизма. По този път потеглиха безсмъртните септемврийци от 1923 година, комунистите и ремсистите, героите – антифашисти. Те имаха вяра в комунизма, умираха за неговото празненство и победиха ”.
 Зад тази плоча на стена в някогашната фабрика е стояло посланието със завета на хората от 70-те години. Зад тази плоча на стена в някогашната фабрика е стояло посланието със завета на хората от 70-те години.
Това е част от посланието, оставено като „ Завет към бъдещото потомство ” в бутилка, зазидана в стената в някогашната шивашка фабрика „ Хърсате “ в миналото “Васил Коларов “ в Разград. Работещите в завода поставили своето писмо в бутилка в стената през 1975 година във връзка 25 години от основаването на предприятието си. На плочата на стената записали тя да се отвори в навечерието на новото хилядолетие.

Нямало е по какъв начин да предположат, че ще пристигна ново политическо време, фабриката им ще минава от ръце в ръце и посланието им ще остане зад плочата в стената. Така до момента в който предприемачът Бойко Обретенов не се заел да преустрои остарялата постройка в центъра на Разград в жилищен блок.  Той пък решил, че би трябвало да се разпечата обществено плочата, на която написа: ”Завет да се отвори през 2000 година ”. Поканил регионалния шеф на Разград Гюнай Хюсмен и  75-годишния през днешния ден Иван Тодоров, който през 1975 година бил шеф произвеждане и ръководител на профсъюзната организация във фабриката. Той бил и индивидът, сложил посланието в миналото в бутилката, оповестиха от регионалната администрация. Отворили плочата церемониално с чук и длето. Наложило се, обаче, да счупят стъклото, в което, като в капсула на времето, били събрани вълненията, мислите и очакванията на един различен свят. Така извадили свитъка, запечатал всичко това преди близо 43 години.
 Предприемачът Обретенов държи в ръце завета, а до него е регионалния шеф на Разград Гюнай Хюсмен, който благодари за достойнството да отвори посланието. Предприемачът Обретенов държи в ръце завета, а до него е регионалния шеф на Разград Гюнай Хюсмен, който благодари за достойнството да отвори посланието.
„ Завет към бъдещето потомство

Здравей, бъдещо потомство

Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век. Пише ти 480-ния колектив при ДПП ”В. Коларов ”-Разград. Днес ние сме щастливи с четвъртвековния празник и от постигнатото осъществяване на проекта за VІ-та петилетка – 15,112 х. лева До края на 1975 година колективът ни ще даде надпланова продукция за 1,200 х. лева, с което почтено ще посрещне ХІ партиен конгрес….. ”, написа в посланието.

Пояснява се още, че то е от 1 август 1975 година, когато предприятието отбелязва 25-годишен празник.

„ В името на тази наслада, ние се обръщаме към теб, бъдещо потомство. Ние желаеме да ти завещаем нашата мощ, нашата любов, нашата религия и смелост! Не забравяй, че би трябвало да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил, в името на тази партията, която те е повела напред и ти е показала пътя към слънцето, към безоблачното небе, пътя към мира и свободата, пътя към напредъка! Сега е твоят ред! Бъди щастливо потомство и на добър час! ”

Областният шеф Хюсмен благодари на бизнесмена Обретенов, че не е подминал посланието и е извършил волята на хората от това време то да бъде отворено за бъдните генерации, тъй като това е „ живота история ”.

Свитъкът ще бъде предаден в музея в Разград, прецизираха от регионалната администрация, която стана медиатор новината да стигне до жителите.

Неизползваемата и пустееща от години постройка на фабриката пък, която е пазила този завет,  следва да бъде възродена за нов живот. Тя се реконструира и ще има 18 жилището, в които днешният живот ще написа своите си послания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР