В деня, в който се отбелязва 130-годишнината от обявяването на

...
В деня, в който се отбелязва 130-годишнината от обявяването на
Коментари Харесай

Нов исторически сборник осветлява 130-годишното развитие на Монтана, кметът награди талантливи деца /снимки/

В деня, в който се отбелязва 130-годишнината от оповестяването на градския статут на Монтана кметът Златко Живков връчи стипендиите на 13 даровити девойки и момчета.
В област „ Наука и техника това са Калин Борисов, Матей Минев и Деян Георгиев - и тримата от Природо-математическата гимназия. В област „ Изкуство” това са Магдалена Александрова, Рая Атанасова, Цветеа Асенова, Анна Димитрова и Жанета Пейна, всичките ученици на вокално студио към центъра за поддръжка на личностното развиване „ Ние врабчетата”. В област „ Спорт” това са Андрей Георгиев /лека атлетика/, Ивон Благоева / карате/, Александра Любомирова /карате/, Иван Торньов /борба/ и Мартин Иванов /бокс/. Стипендиантите получиха грамоти, парични награди и образец от най-новия исторически алманах за Монтана.
Неговото показване бе направено преди обяд в експозиционната зала на историческия музей. Водещ на събитието бе шефът на институцията доктор Ваня Иванова. Сборникът е озаглавен „ Монтана: един съвременен град на 130 години “ и е четвъртият, направен от локалния филиал на Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) – Българска академия на науките в партньорство с музейната гилдия и Държавния списък в Монтана.
В изданието са включени 10 студии и публикации за персони, събития и процеси, значими за опознаване на историята и развиването на Монтана. Книгата е формирана от гл. кор. проф. д. ист. н. Александър Костов – шеф на Института за балканистика с Център по тракология към Българска академия на науките и е издадена с финансовата поддръжка на доцент доктор Борислав Великов – ръководител на 39-тото Народно заседание в Република България.
Кметът Златко Живков приветства участниците в събитието. В словото си той означи, че след 2 декември 1891 година, когато с декрет на Княз Фердинанд І Български е разгласен градския статут на Монтана, идва интервал на огромно разгръщане и развиване на общината. „ Подобни интервали има както през ХХ, по този начин и през ХХІ век и ние не трябва да подценяваме никои от тях, без значение от социално-икономическите и политическите промени на времето”, добави още Живков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР